NASA Ay’a Nükleer Reaktör Kuracak Birini Arıyor

NASA, Ay ve Mars yerleşimlerine güç sağlama planıyla ilerliyor.

Avatar for Kerem

Tarih:

Yazar:

NASA Ay'a Nükleer Reaktör Kuracak Birini Arıyor

ABD Enerji Bakanlığı ve NASA, Ay’da güvenli bir şekilde çalışabilecek nükleer fisyon tesisleri için müteahhitlerin tekliflerini kabul ediyor. Program henüz başlangıç aşamasında ancak NASA, uzun vadeli bilimsel reaktörleri 2026 yılına kadar Ay yüzeyinde çalıştırmayı umuyor.

NASA Ay’a Nükleer Reaktör Kuracak Birini Arıyor

NASA Ay'a Nükleer Reaktör Kuracak Birini Arıyor
NASA Ay’a Nükleer Reaktör Kuracak Birini Arıyor

Önerilen nükleer enerji santralleri Dünya’da toplanacak sonra uzaya taşınacak ve her biri on yıl boyunca 10 kilovat güç sağlayacak. Bu Dünya’daki yaklaşık üç büyük haneye eşdeğer ve bir Ay mürettebatının ekipmanını çalıştırmak için yeterli. NASA, hedefe ulaşmak için çığır açan herhangi bir yeni teknolojinin gerekmeyeceğini umuyor.

Uzay Nükleer Enerjisi ve İzotop Direktörü Steve Johnson, “2026 tarihini karşılamak ve programdaki riski azaltmak için gelişmiş yakıtlar ve malzemeler üzerinde yıllarca süren araştırma ve geliştirme çalışmalarının yanı sıra son ticari uzay taşımacılığı gelişmelerinden yararlanabiliyoruz” dedi.

Programın eleştirmenleri bunun yerine güneş enerjisine güvenmenin mantıklı olabileceğini söylüyor. Ancak nükleer savunucuları, diğer dünyalardaki uzun gecelerin ve değişken güneş ışığının, yenilenebilir enerjileri güvenilmez hale getireceğini söylüyor.

NASA‘nın nükleer teknoloji portföy lideri Anthony Calomino, “Bu görevler, çok çeşitli zorlu gereksinimleri mümkün kılmak için çeşitli güneş, pil, radyoizotop ve fisyon güç sistemleri gerektirebilir” dedi.

Nükleer santral nasıl çalışacak

NASA Ay'a Nükleer Reaktör Kuracak Birini Arıyor
NASA Ay’a Nükleer Reaktör Kuracak Birini Arıyor

Johnson, son birkaç on yılda gerçekleşen araştırma ve geliştirmeye ek olarak, nükleer reaktör, güç dönüşümü, ısı reddi ve uzay uçuşu teknolojisini oluşturmaya adanmış mevcut fiziksel altyapının 2026 zaman çizelgesini ulaşılabilir hale getireceğini söyledi.

″Ülkenin zaman çizelgesine uymak için bu önemli girişimi desteklemek için ulusal laboratuvarlarımızda bulunan mevcut tesisleri ve teknik uzmanlığı kullanabiliriz” dedi. “INL’de, bu muazzam çaba için havacılık, nükleer ve enerji şirketlerini bir araya getirerek, önümüzdeki aylarda bu gösteri reaktörünü tasarlamak için gelecekteki bir endüstri / ortaklık çabasını destekliyoruz.”

Ay’da Nükleer Reaktör Güvenli Midir?

Ay’da bir nükleer reaktör fikri halk için alışılmadık görünebilir hatta tehlikeli olabilir. Get Into Nuclear ajansının kurucusu Andrew Crabtree, bu çabada dikkate alınması gereken birçok faktör varken, uzayda nükleer enerjiyi kullanmanın güvenli olup olmadığı meselesinin bunlardan biri olmadığını söyledi.

reklam

Crabtree, “Nükleer enerji uzayda daha önce defalarca kullanıldı,” dedi. “Atom enerjisi, Apollo 12′nin Kasım 1969′daki uçuşundan bu yana, muazzam sıcaklık değişimlerine başarıyla direniyor. Apollo 12, ayda bir nükleer elektrik güç sisteminin ilk kullanımına işaret etti. ”

Ayrıca alanı kirlilikten uzak tutma konusunda endişeleri olan kişilerin rahat olması gerektiğini söyledi.

″‘Uzayı nükleer atıklarla kirletmemeliyiz’ gibi bir şey söylemeden önce şimdiye kadar duyduğunuz neredeyse her uzay görevinin, elektrik kaynağı olarak Plütonyum-238′e sahip radyoizotop termoelektrik jeneratörleri kullandığını bilin.”

İlginizi Çekebilir

BM Gıda Ajansı, “Çok çok endişeliyiz, 2021 çok kötü bir yıl olacak”

Toyota Aracınızı Şarj Eden Drone Patentini Aldı

ABD Ordusu İnsanların Konum Verilerini Satın Alıyor

Tesla 35.000 Dolarlık En Ucuz Arabasını İptal Etti

Eski Bir Telefonu 3 Adımda Güvenlik Kamerasına Dönüştürün

Kaynak: futurism.com/nasa-looking-put-nuclear-reactor-moon

reklam


Bu bilgileri kaybetmemek için CTRL + D tuşuna veya URL kısmında yer alan yıldız işaretine tıklayarak sayfaya yer işareti ekleyebilirsiniz.

1 Yorum

  1. Avatar for AdamınBiri

    AdamınBiri

    18 Kasım 2020 01:51

    Kuzey kore ne duruyo xD

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hypasos, yüksekte anlamına gelen “hypsos”un Türkçeleştirilmiş versiyonudur.