Teknoloji

Xbox Series X İncelemesi: YENİ NESİL BİLGİSAYAR GİBİ

Serin, sessiz ve PC benzeri bir konsol

Tarih:

Yazar:

Son zamanlarda Xbox One’ımı modası geçtiği için kullanmadım. Öncelikle PC’de oynayan biri olarak, mevcut nesil konsollarda daha düşük kare hızları ve giriş gecikmesi, bir Xbox One veya PS4’te çok fazla oyun oynamamı engellemek için yeterli fakat üç hafta önce Xbox Series X’te oyun oynamaya başlayana kadar fikrim değişti.

Microsoft’un yeni nesil Xbox’ı, SSD depolama, çok daha güçlü bir CPU, 120 Hz desteği ve mevcut oyunları iyileştiren etkileyici özellikleri sayesinde oyun oynamanın üstün PC deneyimini yeniden yaratmaya şimdiye kadar tanık olduğum en yakın şey. 

Bunların hepsi birkaç hafta önce topladığım 3.000 $ ‘lık oyun bilgisayarından daha sessiz ve kullanımı ve bakımı çok daha kolay olan 499 $’ lık bir kutunun içinde.

Xbox Series X’in bir PC gibi görünmesinin bir nedeni var çünkü çoğu zaman bir bilgisayar gibi hissettiriyor.

SERİN VE SESSİZ DONANIM

Donanımla başlayalım, Microsoft, Xbox Series X’in tüm bileşenlerini kutu gibi dikdörtgen kule benzeri bir kutuya sıkıştırdı. Minyatür bir PC’ye benziyor ancak dikey olarak dururken yatay olarak yerleştirmekten çok daha iyi görünen mütevazı bir tasarıma sahip (çoğu PC gibi). 

Xbox Series X’in tabanı çıkarılamaz ve (PS5’in aksine) konsol açılabilecek şekilde tasarlanmamıştır. Yatay olarak yerleştirildiğinde, Xbox Series X’in taban kalıcı olarak takılıyken düşmüş gibi göründüğünü söylemek doğru olur.

Arkada bir Ethernet bağlantı noktası, bir depolama genişletme yuvası ve HDMI 2.1 çıkışının yanında iki USB bağlantı noktası vardır. Önde tek bir USB bağlantı noktası ve 4K Blu-ray sürücüsü var. 

Microsoft ayrıca Xbox Series X’teki bağlantı noktalarının yanına, erişilebilirlik için hoş bir dokunuş olan yükseltilmiş Braille çıkıntıları ekledi. 

Burada USB-C’yi ve hatta Xbox One günlerinden akıllı HDMI geçiş sistemini görmek isterdim, ancak ikisi de büyük bir ihmal değil. Ne yazık ki Xbox Series X, Wi-Fi 6’yı desteklemiyor.

Microsoft, Xbox Series X fanını üst tarafa yerleştirdi ve plastik kapakta, üstte bir LED varmış gibi görünmesini sağlayan yeşil bir kaplama ile çevrili. 

Bu şaşırtıcı çünkü Xbox One X’im bazı oyunlarda oldukça gürültülü olabilir. Yine de X Serisi, kullandığım üç hafta boyunca sessiz kaldı. Ayrıca X Serisinin tepesinden gelen önemli bir ısı fark etmedim ve dokunulamayacak kadar sıcak da olmadı. Xbox One X’imin veya dev oyun bilgisayarımın arkasında yaşadığım yorgunluğa çok benziyor.

X Serisi’nin içinde toplanan fanlar, ısı veya tozla ilgili bir endişem yok ancak bunu yalnızca üç hafta sonra tam olarak değerlendirmek de zor. Bu konsolu bir TV ünitesinin içine sıkıştırmadım, bunun yerine havanın serbestçe akabileceği bir standın üstüne oturmasına izin verdim. 

Xbox Series X ile yeni olan diğer tek donanım, kumanda ve depolama genişletme kartlarıdır. (Bunlarla ilgili daha fazla bilgiyi sonraki bölümde bulabilirsiniz.) Güncellenmiş oyun kumandası, güncellenmiş D-pad, dokulu tutacaklar, yeni bir paylaşım düğmesi ve bir USB-C bağlantı noktasıyla Xbox One sürümüne çok benzer. 

Paylaş düğmesi, tıpkı bir PS4’te olduğu gibi arkadaşlarınızla klipleri veya ekran görüntülerini hızlı bir şekilde paylaşmanıza olanak sağlarken, USB-C’den gerçekten yararlanmak istiyorsanız, şarj etme setini ayrı olarak (24,99 $) satın almanız gerekir – kumanda varsayılan olarak AA pillerle çalışır.

DEPOLAMA VE YÜKLEME SÜRELERİ

Yükleme süreleri, Xbox Series X’in en etkileyici yeni yönlerinden biridir. Xbox One X’in içindeki dönen HDD’yi gerçekten isterseniz bir SSD varyantına yükseltebilirken, Xbox Series X’te çalışan büyük ölçüde geliştirilmiş bir CPU vardır. Oyunların mevcut nesil konsollardan çok daha hızlı yüklenmesine yardımcı olmak için SSD ile birlikte kullanılır.

Test ettiğim hemen hemen her oyunda Xbox Series X’i kullanarak yükleme süresi iyileştirmelerini hemen fark ettim. Bazıları, bir oyunun veya oyun içindeki bir seviyenin yüklenmesini beklerken kaydedilen dakikalar açısından önemli ölçüde daha hızlıdır. 

İçinde hızlı SSD olan bir oyun bilgisayarı hiç kullanmadıysanız, Xbox Series X’in yükleme süreleri sizi etkileyecektir.

XBOX SERİES X OYUN BAŞLATMA SÜRELERİ

OyunXbox Series XXbox One X
CoD: Warzone16 saniye21 saniye
Red Dead Redemption 252 saniye1 dk, 35 saniye
The Outer Worlds6 saniye27 saniye
Evil Within 233 saniye43 saniye
Sea of Thieves20 saniye1 dakika, 21 saniye
Warframe25 saniye1 dk, 31 saniye
AC: Odyssey30 saniye1 dakika, 7 saniye
No Man’s Sky1 dk, 27 saniye2 dakika, 13 saniye
Destiny 243 saniye1 dk, 52 saniye

Aslında PC SSD’lere alışkın olmama rağmen X Serisi yükleme sürelerinden etkilendim. Sea of ​​Thieves ve Destiny 2 gibi oyunların Xbox One X’teki sürenin yarısından daha kısa sürede yüklenmesiyle gerçekten mühteşem.

Xbox Series X, 1 TB depolama alanıyla donatılmış olarak gelirken yalnızca 802 GB’ını kullanabilirsiniz. Bu, Microsoft’un işletim sistemi için yer ayırmasına ve oyunlar arasında yaklaşık 10 saniye veya daha kısa sürede geçiş yapmanıza olanak tanıyan yeni Hızlı Devam özelliğine rağmen Xbox One X’teki 780 GB kullanılabilir alandan daha fazla.

Microsoft ayrıca Xbox Series X’te tescilli bir depolama genişletme yuvası kullanıyor ve şu ana kadar yalnızca Seagate, konsolun arkasına yerleştirilecek 219,99 $ 1 TB kartlar için ortak olarak onaylandı. Bu kartlarda kullanılabilir alan 920GB çünkü yine Hızlı Devam için alan ayrılmış.

Xbox Series X için özel olarak güncellenen oyunlar, sistemin SSD’sinden en yüksek performansı elde etmek için Microsoft’un yeni Velocity Mimarisini kullanır böylece onları USB depolama biriminden çalıştıramazsınız. Bununla birlikte, geriye dönük uyumlu oyunların büyük çoğunluğu Velocity Architecture’ı kullanmaz yani gelecekte bir Series X güncellemesi almadıkları sürece doğrudan bir USB sürücüden oynanabilirler.

Yükleme sürelerini daha da iyileştirmesi gereken Microsoft’un uyguladığı yeni API’ler değil, yalnızca SSD ve CPU sayesinde yükleme süresi iyileştirmeleri gördüğümüz anlamına geliyor. 

Ayrıca eski oyunlarınızdan bazıları Velocity Architecture için güncellenmezse, onları USB depolama biriminden özgürce çalıştırabileceğiniz anlamına gelir. 

Bu şekilde çok sayıda yükleme süresi iyileştirmesi göreceksiniz – hızlı USB SSD depolama sürücüleri kullanmanız şartıyla.

DAHA AKICI OYUNLAR VE 120HZ

Bu yükleme süreleri ve CPU iyileştirmeleri, 12 teraflop GPU performansına büyük bir artışla birlikte, mevcut oyunlarda çok daha akıcı bir deneyime katkıda bulunur. 

Bu Fallout 4 gibi oyunlarda 30 fps’den 60 fps’ye bir sıçrama veya Destiny 2’deki menüler ve gezegen yükleme sürelerinin aniden PC ile aynı olması anlamına gelebilir. 

Aşağıdaki videoda Destiny 2’nin nasıl geliştiğini daha ayrıntılı olarak anlatılmış.



Bu iyileştirmeler aynı zamanda bir Xbox One’da düşük performansa sahip oyunların çoğunun minimumda 30 fps’ye ulaşması gerektiği anlamına geliyor. Xbox One X’teki oyunlarda gördüğüm pek çok kare hızı düşüşü, donanım artışı sayesinde Xbox Series X ile ortadan kayboldu. Apex Legends , Warframe ve Destiny 2’nin zorlu noktalarda daha az donduğunu fark ettim.

Belki de tüm bu geriye dönük uyumluluk desteğinin en etkileyici kısmı Grand Theft Auto IV’ün Xbox 360 sürümüdür. 60 fps’de kilitlenen Xbox Series X’te süper akıcı bir şekilde çalışırken, Xbox One X genellikle bu 60 fps performansını sürdürmek için mücadele etti. 

Grand Theft Auto IV , Microsoft’un Xbox Series X ile birlikte sunduğu otomatik HDR özelliğinden de yararlanıyor ve çoğu oyunda daha iyi görünmelerini sağlamak için çalışacak.

Bu inceleme döneminde istediğim her oyunu test edemedim çünkü Microsoft her hafta daha fazla oyun tanıtıyor. 

Xbox Series X’teki yeni 120 Hz seçeneği.

Şimdiye kadar Xbox Series X’te test ettiğim en heyecan verici oyunlar Dirt 5 ve Gears 5’tir – konsol için mutlaka teknik oyunlar oldukları için değil her ikisinin de yeni bir 120Hz seçeneği sunduğu için.

Oyun bilgisayarımda Destiny 2Valorant , Call of Duty: Warzone ve CS: GO gibi oyunlarda 200 fps’yi aşan kare hızlarıyla 165 Hz’de oynuyorum . 

Bunu çoğu zaman kalite ayarlarının çoğunu düşürerek yapıyorum çünkü kişisel olarak görsel kaliteden çok kare hızlarına değer veriyorum. 120 fps’ye ulaşan kare hızlarıyla, giriş gecikmesi azaldı ve deneyim, bir Xbox One X’te şimdiye kadar yaşadığım deneyimden aniden çok daha pürüzsüz hale geldi.

Hem Microsoft hem de Sony, Xbox One X ve PS4 Pro için 4K’ya takıntılı olsa da, kare hızlarının Xbox Series X’te odak noktası olduğunu görmek muhteşem.

KONTROL PANELİ VE Quick Resume

Xbox Series X’te oyun donanımı ve deneyimi değişmiş olsa da, kontrol paneli değişmedi. Microsoft, şirketin son aylarda üzerinde çalıştığı bazı değişikliklerle birlikte, bugün var olan Xbox One kontrol panelini koruyor.

Microsoft konsolun 2013’te feci şekilde piyasaya sürülmesinden bu yana Xbox One kontrol panelini değiştiriyormuş gibi geliyor. Bugünlerde kesinlikle çok daha iyi durumda olduğunu düşünüyorum ancak yine de kılavuzu bazen kullanmak için kafa karıştırıcı buluyorum.

Quick Resume

Yine de Xbox One kontrol panelinde yaşadığım büyük sorunların çoğu ortadan kayboldu. Hız ve güvenilirlik sorunları ortadan kalktı ve oyunlar gibi, kontrol paneli Xbox Series X’te biraz daha duyarlı hissediyor.

Xbox One’da da bulunan yeni bir mağaza arayüzü kesinlikle yardımcı oldu. Microsoft’un geri bildirimleri aldığı ve geçtiğimiz aylarda bazı anlamlı değişiklikler yaptığı açık ancak yine de en sevdiğim uygulamaları ve oyunları sık sık dönenleri görmek yerine ev arayüzünün en üstüne sabitleyebilmek istiyorum. 

Microsoft, burada daha fazla özelleştirme seçeneği sunarak ve arayüzü daha da basitleştirerek yapabilirdi.

Oyunların büyük çoğunluğu Quick Resume ile çalışıyor ancak Sea of ​​Thieves gibi bazıları çalışmıyor. Çoğunlukla işe yaramayan çevrimiçi oyunlarda çalışıyor. Yeniden başlatmadan veya güncellemelerden sonra bile çalışır ve puan kaydetme konusunda endişelenmenize gerek yok.

Hızlı Devam Etme aynı zamanda Xbox Series X önizleme biriminin en sorunlu bölümüdür. Düzenli olarak oyunların donması, çökmesi ve hatta konsolu en az birkaç saniye boyunca tepkisiz hale getirmesi yaşadım. 

Microsoft, sorunların farkındadır ve problemler perakende sürümünden önce giderileceğini düşünmek gerekiyor.

PC BENZERİ BİR KONSOL

Xbox Series X’in nasıl bir bilgisayar gibi hissettirdiği hakkında çok konuştum. Şu anda bir GTX 1060 oyun bilgisayarından bir RTX 3080 bilgisayara yükselttiyseniz, bildiğiniz Windows 10’un aynısını alırsınız. Her şey daha hızlı olacak, daha iyi görünecek, en yeni ve en harika oyunlara hazır olacaksınız.

Xbox Series X’in en iyi yanı aslında bir bilgisayar olmamasıdır. Bilgisayarımın çalışma biçimini bozan sürücüler, bol miktarda oyun başlatıcı veya Windows güncellemeleri konusunda endişelenmeme gerek yok. Xbox’ı açarsınız ve oyun oynarsınız. 

Diğer Xbox Yazılarımız

Microsoft Yeni Xbox Kullanıcı Arayüzünü Kullanıma Sundu

Microsoft’un Yeni Xbox Uygulaması, Xbox One Oyunlarını İphone’unuzda Yayınlamanıza İzin Verecek

Xbox Series X Ve S Ön Siparişleri Tükendi

Xbox Sevenleri Üzecek Haber Microsoft’tan Geldi

Xbox Game Pass Abone Sayısı Altı Aydan Kısa Bir Sürede %50 Artışla 15 Milyona Ulaştı

Sorunuz olursa yorumlar kısmında belirtebilirsiniz

Kaynak: www.theverge.com/2020/10/15/21515790/xbox-series-x-preview-hardware-games-performance

1 Yorum

Hypasos, yüksekte anlamına gelen “hypsos”un Türkçeleştirilmiş versiyonudur.

İlginizi çekebilir

Exit mobile version