VPN Kullanmak Zararlı Mı? Bedava VPN’in Karanlık Tarafları
VPN Virtual Private Network (Sanal Özel Ağ) teriminin kısaltılmış halidir ve en temel anlamıyla internete başka bir IP adresi üzerinden bağlanmanızı sağlayan hizmettir.
VPN Nedir?
VPN herhangi bir ağa bağlandığında, bağlantınızı koruyabilir, bağlantınızı şifreleyebilir ve kimliğinizin bulunamamasını sağlayabilir. Aynı zamanda ülkenizdeki / bölgenizdeki yasaklı sitelere, kısıtlanmış sitelere veya IP’lere VPN aracılığıyla bağlanabilirsiniz.
Aynı zamanda VPN sistemi bir güvenlik sistemi olarak da kullanılabilir. Gönderdiğiniz ve aldığınız tüm verileri şifrelediği için üçüncü şahısların ne yaptığınızı görmesine izin vermez.
Bununla birlikte, VPN hizmetleri sağlayan uygulama şirketlerinin genellikle önce size bir deneme süresi vermesi ve ardından kesintisiz, sınırsız hızlı hizmet sunmaya devam etmek için sizden ekstra bir ücret talep etmesi gibi bir sorun vardır.
Aynı zamanda bağlanmak istediğiniz sunucu farklı bir ülke / bölgeden olabilir, bu nedenle PING problemleriyle karşılaşabilirsiniz. Ücretsiz ve hızlı İnternet sağlayan bir VPN bulursanız, onu kullanmak normal İnternet’ten daha mantıklı görünür.
Bedava VPN’in Karanlık Tarafları
1. Güvenliğinizi İhlal Eder
VPN’in birincil amaçlarından biri, sizi bilgisayar korsanlarından korumaktır ancak kötü amaçlı yazılım içeren bazı VPN’lerin bulunması endişe vericidir.
Kullanıcıların %30’u onlardan şikayet etti. Hatalar, cihazınızda sizi virüslere ve kötü amaçlı yazılımlara açık bırakabilecek olası güvenlik ihlallerini içeren çığ etkisine neden olabilir.
Kötü amaçlı yazılımların çoğu reklamlarla ilgilidir: bu da mantıklı.
Ücretsiz VPN’ler reklama dayanır. Bu aynı zamanda verilerinizi sınırlayan bir VPN’in, ücretsiz VPN’den daha güvenli olma nedenidir. Öte yandan birçok premium VPN, yerleşik reklam engelleyiciler, kötü amaçlı yazılım koruması ve sınırsız bant genişliği sağlar.
2. Çevrimiçi Etkinliğinizi İzler
Bu VPN‘in yapabileceği en kötü suç olabilir ve rahatsız edici bir şekilde en yaygın olanıdır.
VPN kullanmanızın en önemli nedenlerinden biri, internette gezinirken gizliliğinizi korumaktır. Bu nedenle ücretsiz VPN’lerin %72’sinin yazılımlarına üçüncü taraf izleyicileri yerleştirdiğini bulması korkutucudur.
Birçok tanınmış ücretsiz sağlayıcı, Betternet, Hotspot Shield (yalnızca ücretsiz sürüm) ve Opera VPN dahil olmak üzere üçüncü taraf izleme yazılımı içerir.
Bu izleyiciler, çevrimiçi etkinliğiniz hakkında veri toplamak için kullanılır , böylece reklamverenler sizi reklamlarla daha iyi hedefleyebilir. Grafik, izleme yazılımlarını kullanan premium VPN’lerin sayısının son derece düşük olduğunu gösterdi.
Size gizlilik sağlamak yerine, VPN’ler bilgilerinizi toplayarak ve en yüksek teklifi verene satarak tam tersini yapıyorlar.
Bazı VPN‘ler verilerinizi sattıkları gerçeğini saklarken, diğerleri bunu kendi gizlilik politikalarında kabul eder. Psiphon‘un gizlilik politikası, etkinliğinizi izlediğini ve reklamverenlerin aşağıdakilere erişmesine izin verdiğini açıkça belirtir:”Hizmetimizi desteklemek için bazen reklamları kullanırız ve bu reklamlar çerezler ve web işaretçileri gibi teknolojileri kullanabilir. Reklam ortaklarımızın çerezleri kullanması, kendilerinin ve ortaklarının kullanım verilerinize dayalı reklamlar sunmasını sağlar.”
Hoxx’in Gizlilik Politikasından bir alıntı:”Hizmetleri kullanarak, bize sağladığınız bilgileri toplayabileceğimizi, işleyebileceğimizi, kullanabileceğimizi ve bu bilgilerin yalnızca bizim veya üçüncü şahıslar tarafından kullanılacağını onaylıyor ve kabul ediyorsunuz … “
Özellikle premium VPN‘lerin sadece ücretsiz VPN’ler değil, genel olarak tüm uygulamalardan daha az izleyiciye sahip olduğu bulundu. Bu premium bir VPN satın aldığınızda, aslında aradığınız gizliliği elde edeceğiniz anlamına gelir.
3. Sizi Reklamlarla Bombardımana Tutar
Bu yaklaşımın nedeni basit. Kullanıcıları onlara aylık abonelik ödemediğinden, ücretsiz VPN’lerin onlardan para kazanmanın başka bir yoluna ihtiyacı vardır .
Betternet, bu modeli kullanan bir sağlayıcıdır. Web sitelerinde size sinir bozucu reklamlar göstermediklerini belirtmelerine rağmen her bağlandığınızda reklamlar açılır.
Ancak gerçek şu ki kullanıcılar VPN’yi her açtıklarında reklamlarla karşılaşıyor.
Benzer şekilde Hotspot Shield‘in ücretsiz uygulaması, okuyucularımız arasında çok sayıda şikayete yol açan bir sorun olan reklamlarla dolu.
Reklamlar yalnızca can sıkıcı değil aynı zamanda internet hızınızı yavaşlatabilir veya kötü amaçlı yazılım içerebilir.
Son olarak, reklamverenler belirli reklamları olan müşterileri sever. Bir VPN‘de reklamların görünmesi, kullanıcı gizlilik endişelerini artırmaktadır. Başka bir deyişle, VPN’iniz reklam gösteriyorsa, muhtemelen çevrimiçi etkinliğinizi üçüncü taraflarla da paylaşıyorlardır.
4. Bant Genişliğinizi Satar!
Reklamlara izin vermenin yanı sıra, VPN Hola ücretsiz kullanıcılarından para kazanmanın başka bir yolunu buldu: ödeme yapan müşterilerin cihazınızın işlem gücünü kullanmasına izin veriyorlar, temelde bant genişliğinizi kâr için satıyorlar.
“Hola, Hola VPN hizmetinin ticari bir sürümünü işletmelere satarak gelir elde ediyor (Luminati markamız aracılığıyla). Bu Hola’yı PC ve Mac kullanıcılarımız için ücretsiz tutmamızı sağlayan şeydir. Boşta olan kaynaklarına katkıda bulunmadan Hola ağından yararlanmak isteyen kullanıcılar, bunu Hola premium hizmetine ayda 5 ABD dolara (veya yılda 45 ABD doları) katılarak yapabilirler.”
Luminati’nin botnet saldırısında kullanıldığından bahsetmiyorlar.
Daha fazla oku: DDoS Saldırısı Nasıl Engellenir?
Bir botnet saldırısı, çok sayıda bireysel bilgisayara kötü amaçlı yazılım bulaştırır ve bir saldırı gerçekleştirmek için bunları bir arada kullanır. Başka bir deyişle, Hola’nın ağındaki tüm bilgisayarlar (yani ücretsiz kullanıcılarına ait olanların tümü) hackerlar tarafından ele geçirildi.
Bu tek seferlik bir olay bile olmayabilir. Hola şu anda Luminati kullanıcılarının Hola ağını nasıl kullandığını izlemiyor bu da onu siber suçlular için mükemmel bir araç haline getiriyor.
İlginizi Çekebilir: DDoS Nedir? DDoS Saldırısı Nasıl Yapılır? Telefondan Mümkün Mü?
Kısacası Hola‘nın ücretsiz VPN hizmetini kullanarak, yalnızca şirketin cihazınızın işlem gücünü satmasına izin vermiyorsunuz, aynı zamanda potansiyel olarak cezai amaçlarla kullanılmasına da izin veriyorsunuz.
İlginizi Çekebilir
Uçakların Yüzlerce Yolcuyu Zehirlediği Bildirildi
Kaynak: vpnmentor.com/blog/free-vpns-are-not-safe-to-use
Bu bilgileri kaybetmemek için CTRL + D tuşuna veya URL kısmında yer alan yıldız işaretine tıklayarak sayfaya yer işareti ekleyebilirsiniz.
Hypasos, yüksekte anlamına gelen “hypsos”un Türkçeleştirilmiş versiyonudur.
Yorum Yazın