Türkiye’nin İlk Cep Uydusu: Grizu-263A Nedir?
Türkiye Amatör Uydu Teknolojileri Derneği ile TU Delft Üniversitesinin teknik destekleriyle sürdürülen projede uzay takımı üyeleri, “Türkiye’nin ilk pocketqube uydu” projesiyle hazırladıkları 5x5x5 santimetre boyutlarındaki küp uydunun uzaya fırlatılacağı günü bekliyor.
Türkiye’nin İlk Cep Uydusu: Grizu-263A
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Mühendislik Fakültesi Makine, Elektrik-Elektronik ve Malzeme Mühendisliği öğrencilerinden oluşan Grizu-263 Uzay Takımı, 5x5x5 santimetre boyutlarında tasarladığı ve SpaceX Falcon 9 roketiyle aralık ayında uzaya göndermeyi hedeflediği Türkiye’nin ilk cep uydusunu yetkili fırlatıcı firmaya teslim etti.
Uydu’nun İsim Hikayesi
Grizu-263 Uzay Takımı Kaptanı Çağla Aytaç Dursun;
“Bizim için uzun ve zorlu bir süreç oldu. Bunun altından alnımızın akıyla kalktığımız için çok mutluyuz. Biz bunu bir uzay macerası olarak adlandırıyoruz. Karanlık maden ocaklarından uzayın sessiz derinliklerine uzanan bir Zonguldak hikayesi.
Uydumuzun ismi de 1992’de hayatını kaybeden 263 madencimize ithafen verilmiştir. Madencilerimizin isimleriyle beraber aralıkta uydumuz uzayda yerini alacak. 525 kilometre alçak dünya yörüngesinde 4 yıl 8 ay görev yapması planlanıyor. Bunun için gururluyuz ve aralık ayını beklemekteyiz.” dedi.
4 yıl önce kurdukları takımla 2 yıl önce bir uzay projesi başlattıklarını söyleyen Dursun, “Cep uydusu standartlarında 5x5x5 santimetrelik küp uydu şeklinde bir üretimimiz oldu. İki yıllık süreçte tasarım, üretim ve test aşamalarını tamamlamış olduğumuz Grizu-263A uydumuzun fırlatıcı firmaya teslimi gerçekleştirildi. Takım olarak büyük bir gurur ve mutluluk içindeyiz.” diye konuştu.
İlginizi Çekebilir
3D Yazıcı İle Neler Yapılabilir? Kullanım Alanları Nelerdir?
ABD Perakende Devi Walmart Silah Satışını Durdurdu
Marriott Milyonları Vuran Veri İhlali Nedeniyle 18,4 Milyon Sterlin Para Cezasına Çarptırıldı
Apple Store’dan iPhone 12 Satın Almak Bu Yıl Farklı Olacak
Apple iPhone’unuza Gizli Bir Düğme Ekledi Ve Farkına Bile Varmadınız
Kaynak: haber7.com
Bu bilgileri kaybetmemek için CTRL + D tuşuna veya URL kısmında yer alan yıldız işaretine tıklayarak sayfaya yer işareti ekleyebilirsiniz.
Hypasos, yüksekte anlamına gelen “hypsos”un Türkçeleştirilmiş versiyonudur.
Yorum Yazın