Deep Web Gerçek Mi? Deep Web Hakkında Yanlış Bilinenler
Son zamanlarda Deep Web (Derin İnternet) gerçek mi, yoksa bir uydurmadan mı ibaret? sorusu insanların aklını kurcalıyor. Web siteleri ve Youtube kanalları tarafından anlatılan bilgiler o kadar çok abartılıyor ki insanlar gerçek olduğuna inanamıyor ve abartısız, doğru bilgilere ulaşmak için çok çaba göstermek durumunda kalıyor. Deep Web’in ne olduğunu ve gerçek olup olmadığını bu yazıda anlattık.
Deep Web Gerçek Mi?
Normal internet (Surface Web) ortamı nasıl gerçekse, Deep Web ortamı da bir o kadar gerçektir. İnternetin arama motorları tarafından tercihen indexlenmeyen veya istense dahi indexlenemeyen bölümüne Deep Web denir. Deep Web’deki sunucular ve web siteleri şifreleme metoduyla gizlenmektedir, aynı şekilde derin internete giriş yapan kullanıcıların bilgileri de gizlenmektedir ancak ne içeriklerin ne de kullanıcıların tam anlamıyla gizliliği söz konusu değildir. Zira istendiğinde zor da olsa kullanıcı bilgilerine ulaşılabilmektedir.
Deep Web, internetin görünmeyen yüzüdür. Bu görünmeyen kısımda kötü içeriklerin oranının, normal internete oranla daha fazla olduğu aşikâr. Derin internetin kötü kısmına Dark Web ve DarkNet denebilir. Bu kısımları gerçek hayatın yeraltı dünyasına benzetmek mümkündür. Değişen tek şey bu işlerin yapıldığı mecranın değişmesidir. Kötülüklerin ve illegal işlerin yapıldığı DarkNet’in %50 oranında Deep Web’i kapsadığı tahmin edilmektedir. Derin internetin kötü boyutu olduğu gibi normal internete benzeyen bir tarafı da vardır.
Derin internetin 8 katmanı olduğu ve bu katmanlara erişim için özel yazılım ve konfigürasyonların gerektiği bilinmektedir. Konu hakkında gerçek dışı olan şeyler ise bu ortamda bulunan içerikler hakkında atılıp tutulanlardır.
Deep Web Hakkında Yanlış Bilinenler
Deep Web ortamı hakkında yanlış ve eksik bilinenler aşağıda listelenmiştir;
- Deep Web‘e giriş yaptıktan sonra tamamen anonim olacağı düşünülür. Halbuki bu teknik olarak mümkün değildir.
- Derin internete giriş 40 takla atmak kadar zor olduğuna inanılır. Bazı katmanlara giriş için zorluk söz konusu ancak yine de anormal seviyede bir zorluk yoktur.
- Deep Web katmanları hakkında hiçbir kanıt olmadan atıp tutulur örneğin 5. katmana sadece süper kuantum bilgisayarla giriş yapılabildiği söylenir. İnternetin bir kısmını kendinize ait özel bölge olarak tahsis etmek mümkün ancak anlatıldığı gibi abartı seviyede bir koruma olmadığından çok özel olduğu söylenemez. Bu merakın sonunda kötü şeylerle karşılaşma ihtimali büyük olduğundan uzak durulması en doğrusudur. Gerçek hayatta yeraltı dünyasını merak edip o ortama katılmıyorsanız, Deep Web’e giriş yapmanıza da gerek yok denebilir.
Hypasos, yüksekte anlamına gelen “hypsos”un Türkçeleştirilmiş versiyonudur.