Çin “Yapay Güneş” Füzyon Reaktörüne Güç Verdi
Çin “yapay güneş” nükleer füzyon reaktörünü ilk kez başarıyla çalıştırdı.
Çin “Yapay Güneş” Füzyon Reaktörüne Güç Verdi
Ülkenin en büyüğü olan reaktör, bir gün atomları parçalamak yerine bir araya getirerek nükleer erime riski veya sera gazları yaymadan enerji üretebilir.
Teknik zorluklar ise çok zorlu. Devlet tarafından işletilen Çin gazetesine göre, sistemin HL-2M Tokamak reaktörünün Güneş’in çekirdeğinin sıcaklığının on katı veya yaklaşık 150 milyon Santigrat derece ısıtılması gerekiyor.
Temiz Enerji
“Nükleer füzyon enerjisinin geliştirilmesi, yalnızca Çin’in stratejik enerji ihtiyaçlarını çözmenin bir yolu değil, aynı zamanda Çin’in enerjisinin ve ulusal ekonomisinin gelecekteki sürdürülebilir gelişimi için de büyük öneme sahiptir.” People’s Daily tarafından alıntılandığı gibi yazdı AFP.
Haberler ileriye doğru anlamlı bir adımı temsil etse de, füzyona ulaşmak hala üretilen miktardan çok daha fazla enerji gerektiriyor, böyle bir reaktörü çalıştırmanın çok yüksek maliyetlerinden bahsetmeye gerek yok.
Zorlu mücadeleye rağmen uluslararası toplum milyarlarca yatırım verdi ve uygulanabilir bir enerji kaynağı haline gelebilecek füzyon reaktörlerinin geliştirilmesinde mühendisler inşaata başladı, dünyanın en büyük reaktöründe, Güney Fransa’da ITER olarak adlandırılan 35 ülke arasında uluslararası bir işbirliği yapılıyor.
Ancak füzyona ulaşmak hem son derece zor hem de çok pahalı, ITER‘nin toplam maliyeti 22,5 milyar dolar.
İlginizi Çekebilir
Politikacılar Jeff Bezos’un Vergi Kaçırdığını Öne Sürdü
ABD Eyaletleri Facebook’a Dava Açmayı Planlıyor
Japonya’da İntihar Oranı COVID-19’u Geçti
Amazon Çalışanlarına 500 Milyon Dolarlık Tatil İkramiyesi Verdi
Avustralya’da Ada Satın Alan Çinli Şirket Avustralyalıların Oraya Girmesini Yasakladı
Kaynak: futurism.com/china-artificial-sun-fusion-reactor
Bu bilgileri kaybetmemek için CTRL + D tuşuna veya URL kısmında yer alan yıldız işaretine tıklayarak sayfaya yer işareti ekleyebilirsiniz.
Hypasos, yüksekte anlamına gelen “hypsos”un Türkçeleştirilmiş versiyonudur.
Yorum Yazın