Sanat Nedir, Ne Demektir? Sanat Dalları Nelerdir?

Sanat nedir? Sanat dalları denilince akla ne gelmeli? Üç ana sanat başlığı nelerdir? Sanat ne zamandır var / sanatın doğuşu. Doğru düşünmede büyük rolü olan sanata daha çok önem verilmeli, buna öncelikle sanatı tanıyarak başlayabiliriz.

Avatar for Beste Bal

Son güncelleme:

Yazar:

Sanat Nedir? Sanat Dalları Nelerdir?

Sanat Nedir? Sanat Dalları Nelerdir? gibi soruların cevabını bu yazıda ayrıntılı bir şekilde vereceğiz.

Sanat nedir? Sanat bir duygunun, düşüncenin ve derin hislerin farklı yollar aracıyla anlatılması, kişiye aktarılmasıdır. Her dalıyla tüm duyguları hissettirebilen belki de tek gerçekliktir sanat.

Yeri geldiğinde kalbinizi sevinçle çevreler, yeri geldiğinde tüm enerjinizi hüzne emanet eder. İnsanı kişisel yaşantısından uzaklaştırır ve evrensel yaşam düzeyine taşır. Sanat huzur, bazen ise ihtiyaçtır. Zihni ferahlatır, insanların doğru kararlar verebilmesine sağlıklı düşünebilmesine yardımcı olur.

Sanatın Doğuşu

Sanat Nedir? Sanat Dalları Nelerdir?
Sanat Nedir? Sanat Dalları Nelerdir?

Sanat insanın ortaya çıkmasıyla baş göstermeye başlamıştır. Sanatın ilk somut örnekleri mağara duvarlarına çizilen boğa, mızrak, insan benzeri figürler olarak gösterilebilir. Başka bir deyişle sanat her zaman hayatımızda yer edinmiştir.

Sanat Başlıkları / Dalları

Sanat nedir, denilince birçok insanın aklına resim gelir oysaki sanat fazlaca dala ayrılır hatta bu dallar kendi içinde de dallara ayrılır. Sanatın üç ana başlığını bir paragrafta göstermek istersek:

Sanatın olmadığı bir yaşam notasız hatta hangi anahtardan çalınacağı bile belli olmayan dizeklere veya boş bir kağıda benzer. Sanat hayatın parçası haline geldikçe bu dizekler notaların üstüne yerleşmesine izin verir ve boş kağıtta taslak oluşmaya başlar. Sanat artık vazgeçilmez olduğunda ise ortaya dinlemekten bıkmayacağınız bir melodi ve üstünde keşfedilecek binlerce detay olan, bakmaya doyamayacağınız bir eser çıkar.

-Beste

Yukarıdaki paragrafta sanatın üç ana başlığından biri olan “ses sanatını” melodiye, bir diğerini yani “resmi” somut bir esere benzettim. Bunu yaparken ise son ana başlığı yani “söz sanatı” olan edebiyatı kullandım.

Tabii bu üç başlık kendi içinde onlarca dala ayrılabilir. Örnek vermek gerekirse: Müzik, klasik, pop, rock, akapellaya; Resim, ebru, çini, heykeltıraş, el sanatları, karakaleme; Söz sanatı, edebiyat, şiir, fantastik kurgu ve hatta oyunculuğa (tiyatro) ayrılabilir.

reklam

Sanat Nedir?

Sanat Nedir?

Sanat genellikle yaratıcılığın ve hayal gücünün bir ifadesi olarak anlaşılır. Tarih boyunca sözde sanat kavramı değişmiş ve zamanla bu geniş anlayışa çeşitli kısıtlamalar getirilerek yeni tanımlar yaratılmıştır.

Günümüzde sanat terimi pek çok kişi tarafından çok basit ve net bir kavram olarak kullanılabilmektedir, bu da akademide şiddetli tartışmalara neden olmuştur, yani tanımlanabilir olsa bile sanatın nasıl tanımlanacağı.

Sanat kelimesi genellikle görsel sanat anlamında kullanılır. Bu kelimenin şu anki kullanımı İngilizce “sanat” kelimesine yakın olmakla birlikte, Batı kültürünün etkisi altındaki insanlar arasında daha yaygın olarak kullanılmaktadır.

İngilizce’de “Art” (yapay), Almancada “Kunst” (Kunstlich = yapay) ve Türkçe’de “Sanat” (yapay = yapay) yapay anlamlara sahiptir. Rönesans döneminde sanat bu geniş anlamdan sapmaya başladı ancak yakın zamana kadar zanaat ve sanat terimleri hala birbirinin yerine kullanılıyordu.

Ayrıca Sanayi Devrimi’nden sonra tasarım ve sanat arasında bir ayrım yapıldı. 1950‘lerde ve 1960‘larda popüler kültür ve sanat arasında tartışmalara neden olan üçüncü bir çizgi çizildi.

Diğer Sanat Rehberlerimiz

Karakalem Çalışmalarında Gölgelendirme Yapımı

Portre Çizimine Giriş (Herkes İçin)

Yeni Başlayanlar İçin Ebru Sanatına Giriş (Ayrıntılı Rehber)

Sulu Boya Teknikleri, Yeni Başlayanlar için Ayrıntılı Rehber

Tarihe Damga Vurmuş 10 Klasik Müzik Bestecisi

reklam

Klasik Müzik Terimleri


Bu bilgileri kaybetmemek için CTRL + D tuşuna veya URL kısmında yer alan yıldız işaretine tıklayarak sayfaya yer işareti ekleyebilirsiniz.

1 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hypasos, yüksekte anlamına gelen “hypsos”un Türkçeleştirilmiş versiyonudur.