Portre Çizimine Giriş (Herkes İçin)

Avatar for Beste Bal

Son güncelleme:

Yazar:

Portre Çizimine Giriş (Herkes İçin)

Portre çizimi şimdiye kadar çoğu öğrenci için görsel derslerinin korkulu rüyası olmuştur. Oysaki portre çizimi kesinlikle abartıldığı kadar zor değildir. Sadece altta yazılı adımların takibi ve sabırla çizilen birkaç deneme ile kendinizi bu konuda geliştirebilirsiniz. Tabi bir de kendinize inanmanız ve pes etmemeniz gerekli.

Yaşadığımız bu dünyada milyarlarca farklı insan yüzü vardır yani her birimiz kendine özel bir çehreye sahiptir bu da milyonlarca farklı burun, göz, kulak, dudak, kaş vb demektir. Yani çizmeyi denemek için binlerce seçeneğe sahibiz aslında. Neden bir tanesinden denemeye başlamayalım ki?

İnsan yüzünün iki yarısı simetrik olarak düşünülse de aslında bu doğru değildir. Gerek gözler, gerek kaşlar ve hatta burun deliği çoğu zaman ikincisinin tıpa tıp aynısı değildir. Demek istediğim çizdiğiniz portreler de yüz diğer yarısının simetriği olmak zorunda değildir. Fakat ilk çalışmalar genellikle simetriğiymiş gibi düşünülerek yapılır.

Adım Adım Portre Çizimi

İlk olarak çizeceğini suratı belirlemelisiniz. Bunun için hayal gücünüzden mi yararlanacaksınız, internetten mi veya belki de bir fotoğraftan? Ben henüz başlarda önünüze başkası tarafından çizilmiş bir portre koymanızı ve ona bakarak çizmenizi tavsiye ederim. Hem gölgelendirmesi hem de keskin ve belli çizgileriyle işinizi kolaylaştıracaktır.

Çizeceğiniz suratı hangi açıdan çizeceğiniz de önemli bir diğer konu. Yan profilden mi, tam önden mi yoksa ikisinin ortasında bir açıdan mı? Bu seçiminiz resimdeki gölgelendirmelerinizi de etkileyecektir.

İlk adım

Çizeceğiniz yüzü belirledikten sonra artık çizimine başlayabilirsiniz. Çiziminize modelinizin kafa yapısıyla başlarsanız aynı zamanda suratın sınırlarını da çizmiş olursunuz bu da size kolaylık sağlar. Çizdiğiniz taslak boyunca kalem numarasını düşük (HB, H, 2H, 3H)  tutar ve bastırmadan çizerseniz hem yaptığınız yanlışlıklar silindiğinde kağıtta iz bırakmayacaktır hem de yüz hatlarını oturtana kadar size deneme şansı tanıyacaktır.

Bu kafa modeli de alın üstünü saymazsak
yüz organları için üçe ayrılmıştır.

Modelinizi yeterince gözlemledikten sonra kafa yapısını çizmeye başlayın, bu eskizi oluştururken bolca kılavuz çizgiler kullanmaktan çekinmeyin. Çizdiğiniz kafa yapısının üstünde üç çizgi ile; alnın, burnun&gözlerin ve çenenin & ağzın olduğu bölümleri ayırabilir ve ilerisi için kendinize kolaylık sağlayabilirsiniz.

İkinci adım

İkinci adımda yine ince uçlu bir kalemle üç bölüme ayırdığınız kafa yapısının üstüne yüz organlarını yerleştirmeye başlayabilirsiniz. Bu adım genellikle en önemli ve uzun zaman alan adımdır. Pes etmeden ve sabırla ilerlemeniz oldukça önemlidir. Saçın başlangıcını da bu adımda belirleyebilirsiniz.

reklam

Üçüncü adım

Bu adımda elinizde önceki adımlarda oluşturduğunuz insan suratının detayları eklenir. İnce uçlu kalemle oluşturduğunuz taslağın üzerinde kalem numarasını arttırarak yüz organlarını ve kafayı keskinleştirmelisiniz. Bu adımda kaş, kirpik gibi kıllık yapılar da detaylandırılır. Saçın taslağı da hazırlanabilir.

Son adım

Bu adımda nihayet saçın tellerini ekleyebilirsiniz. Tüm telleri tek tek çizmek yerinde ışığın düşmediği veya çok az düştüğü bölgeleri direkt boyayabilirsiniz. Fakat gerçekçi bir saç olması için kafanın çevresine bağımsız birkaç tel de eklenebilir.

Son olarak kendinize bir ışık kaynağı seçerek suratın gölgelendirmesini (Kendinizi gölgelendirme konusunda geliştirmek istiyorsanız “Karakalem çalışmalarda gölgelendirme yapımı”  adlı yazımıza bakabilirsiniz)  yapabilirsiniz. Bu işlem esnasında burun gibi çıkıntılı organlara ve göz ya da elmacık kemiklerinin altı gibi göçük bölgelere de ayrıca dikkat etmelisiniz. Tabi saçtaki parlak noktaların da ışık kaynağına göre olması gerekli.

Adımlar bu şekilde özetlenebilir.

Resim Çizimine Başlangıç (Yeni Başlayanlar İçin) tıklayın.

Sulu Boya Teknikleri, Yeni Başlayanlar için Ayrıntılı Rehber

Karakalem Çalışmalarında Gölgelendirme Yapımı


Bu bilgileri kaybetmemek için CTRL + D tuşuna veya URL kısmında yer alan yıldız işaretine tıklayarak sayfaya yer işareti ekleyebilirsiniz.

1 Yorum

  1. Avatar for Oğuzhan

    Oğuzhan

    15 Ağustos 2023 11:31

    Teşekkürler.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hypasos, yüksekte anlamına gelen “hypsos”un Türkçeleştirilmiş versiyonudur.