Tarih

Epikürcülük ve Mutlak Mutluluk

Öncelikle, bu yazıda kısaca Epikuros’un kim olduğuna dair bahsedeceğim ve “epikürcülük” hakkında hiçbir bilgisi olmayanlara ve temel seviyede bilgi sahibi olanlara kılavuz olmaya çalışacağım. Bu felsefi ideolojiyi özetleyeceğim. Daha fazla bu tarz içeriklere ve her konudan yazılara ulaşmak için sayfayı takipte kalmayı unutmayın.

Son güncelleme:

Yazar:

Epikür veya Epikuros kimdir?

Epikuros veya kısaca Epikür Helenistik Döneme adını altın harflerle yazdırmış olan Antik Çağ Yunan filozofudur. MÖ 341 ile MÖ 270 yılları arasında yaşamıştır ama düşünceleri tarihi çok etkilemekle beraber günümüzde bile tartışılmaktadır. Aristoteles’in ölümünden sonra Epikür’ün akademisi iyice popülerleşmiştir. Öğrencileri Epikür’e saygı duymuşlardır ve aralarındaki enerji çok iyidir, epikürcü düşünce o zamanlarda çok benimsenmiştir. Peki nedir bu düşünce?

akademi

Epikür’ün felsefesi ve epikürcülük

Epikuros’un felsefesi ve düşünceleri hakkında “history of happiness” yani “mutluluk tarihi” denmektedir. Düşünceyi en temel bir ş ekilde böyle ifade edebiliriz. Epikuros’a göre insanın hayata gelme amacı mutlu olma ve zevk alma onun düşüncesi için “hazcılık” diyenler de oluyor, zaten kendisi “stoacılık” düşüncesinin de temelini oluşturanlardan birisidir. Ona göre insan, tabiatı itibarıyla acıdan, üzüntüden, kaygıdan kaçıp neşe ve haz peşinde koşar. Bu yüzden bireyin temel amacı da mutluluk ve hazza ulaşmaktır.  Hayatın her alanında insan acıdan uzak durmalıdır ona göre, felsefenin de yegane amacı budur: “insanın mutluluğa giden yolunu araştırmak”.

Epikürcülük ve Mutlak Mutluluk

Epikürcülüğün en önemli noktası

Çoğu kişi onun hakkında bu şekilde konuşulduğunda yanlış anlayabiliyor o yüzden burayı açmakta fayda var. Epikür ne kadar insan haz almalıdır hayatının amacı budur dese de değindiği önemli bir nokta var o da mutluluk ebedi bir şey değildir ve asla tamamen ulaşamazsın. Basitçe bir örnek vereyim:

Siz bir uygulama geliştiriyorsunuz ve bunu piyasaya sürüyorsunuz. Ürününüzden ilk paranızı elde edince çok mutlu olursunuz ama sonra bu his kalıcı olmaz ve çalışmaya devam edersiniz. Bu sefer uygulamanızı bir şirkete satarsınız ve ün kazanırsınız. Tabii ki çok mutlu olursunuz ama bu da kalıcı olmaz, bir yerden sonra yine eski halinize geri dönersiniz. Günümüz bilim insanlarının durumuyla aynı aslında. Bilim asla durmaz çünkü bir varış noktası yoktur. Bilim insanları çok çabaladı ve Alzheimer, kanser gibi bir çok hastalığa tedavi buldular. Artık onlar için durma vakti mi? Cevap hayır, insanın ilerleyişinin bir durak noktası yoktur ve asla olmayacak çünkü yapılan her gelişme, her icat insanlığın mutluluğu için ama insan ne yazık ki doyumsuz bir varlık olduğu için asla bundan tatmin olmayacak.

O yüzden daha kalıcı bir mutluluğa erişmek istiyorsan Epikür diyor ki, hırstan uzaklaşmalısın eğer hırstan ve sana kısa süreli zevk veren şeylerden kurtulursan daha mutlu yaşarsın. En basitinden çikolata. Sana kısa süreli bir zevk verir ama daha sonrasında sen onu daha çok istersin çünkü hoşuna gider. Sen ise bundan zararlı çıkarsın çünkü doyuma ulaşamazsın. Onun yerine bir çocuk yetiştirmek, yeni hobiler edinmek tarzı uğraşlar daha kalıcı ve güzel bir mutluluğu sağlar.

Epikürcülük ve Mutlak Mutluluk

Sonuç ve Yazarın görüşü

Bu tarz çeşitli örnekler verilebilir ama bana soracak olursanız elbette bütün bu hırstan ve kısa süreli zevklerden uzaklaşamayız çünkü bulunduğumuz dünyada her şey, herkes birbirine bağlı bir halkayı oluşturuyor ve kimse kendini bütün bunlardan tamamen soyutlayamaz, insanlığın ilerleyişindeki bu hız ve kargaşa seni kendi çukuruna çeker.

Asıl önemli olan Epikür’ün bahsettiği hırsı ve kısa vadeli zevki daha anlamlı bir “eudaimonia” için minimalize etmektir. Güncel haberler ve çeşitli kategorilerde yazılar bulunan sayfamızı inceleyip daha fazla içerik için sayfayı takipte kalmayı unutmayın 🙂

İlginizi Çekebilir:

Felsefeye Yeni Başlayanların Öğrenmesi Gereken 5 Büyük Filozof

Avrupa’nın Kıyamet Günü VEBA Hakkında Her Şey

1.Dünya savaşı nasıl başladı?

İnsana Tapan Dinler: Liberal, Sosyalist ve Evrimsel Hümanizm

Kaynakça:

Felsefenin Kısa Tarihi/ Nigel Warburton

Felsefenin Kısa Tarihi/ Derek Johnston

Homo Deus/ Yuval Noah Harari

tr.wikipedia.org/wiki/Epik%C3%BCr

Yorum Yazın

Hypasos, yüksekte anlamına gelen “hypsos”un Türkçeleştirilmiş versiyonudur.

İlginizi çekebilir

Exit mobile version