Tarihe Damga Vurmuş 10 Klasik Müzik Bestecisi

Avatar for Beste Bal

Son güncelleme:

Yazar:

En iyi bilinen çoğu klasik müzik bestecisi Batı’nın son 600 yılı içerisinde çalışmıştır. Onların stilleri, becerileri, yenilikleri ve gördükleri rağbet farklı olmuştur. Fakat hiçbir şey klasik müzik bilginlerini ve hayranlarını hangi bestecinin daha esas olduğunu belirlemekten daha hararetli tartışmalara teşvik edemez. Sürekli olarak üst sıralarda bulunan besteciler Beethoven, Bach ve Mozart’tır. Bilginler ve hayranlar kalanlara göre değişiklik gösterebilir fakat listenin alt sıralarındakiler de bazen en iyilerden olarak kabul edilmektedir.

Ludwig Van Beethoven (1770-1827)

Bu Alman besteci ve piyanist genellikle yaşamış en iyi besteci olarak kabul edilir. O öğretmenlerinden biri olan Joseph Haydn’ın ve Wolfgang Amadeus Mozart’ın klasik müzik geleneklerini genişletmiş ve kendini ifade ederek gelecek romantik dönem bestecilerini etkilemiştir. İleri derece duyma engelinin hayatında ve kariyerinde büyük etkisi olmuştur. Neredeyse hiç duyamamasına rağmen bu hastalık onu hayatının son on yılında en önemli bestelerini yapmaktan alıkoyamamıştır. Sonat, senfoni, konçerto ve kuartet (dört sesli parça) kapsamını genişleterek bestelediği göze çarpan eserleri “Symphony No.9 in D Minor, Op.125Symphony No. 5 in C Minor, Op.67Moonlight Sonata ve Für Elise’dir”.

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Johann Sebastian Bach, Barok döneminin bir bestecisi ve orgcusudur. Çağdaşları bestelerinin eski moda olduğunu düşünüyordu fakat müzisyen olarak yeteneğine hayrandılar. On dokuzuncu yüzyılın başlarında sözde Bach uyanışı olan bir yeniden keşif sonucu, Bach tüm zamanların en iyi bestecilerinden biri olarak görülmeye başlandı. En bilinen eserleri “Brandenburg ConcertosThe Well-Tempered Clavier, BWV 846–893Suites for Unaccompanied Cello, BWV 1007–1012Orchestral Suites, BWV 1066–1069 ve Mass in B Minor, BWV 232”yi içerir.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Klasik dönemin Avusturyalı bir bestecisi olan Wolfgang Amadeus Mozart genellikle Batı Müziğinin en iyi bestecilerinden biri olarak bilinir. O kendi zamanının bütün müzik türlerinde beste yapabilmiş ve göze çarpabilmiş tek bestecidir. Söylenenlere göre üç yaşında müzik, beş yaşında beste yapmaya başlayan Mozart, kariyerine dâhi bir çocuk olarak başlamıştır. “The Marriage of FigaroElvira Madigan ve Clarinet Quintet in A Major, K 581” en göze çarpan bestelerindendir.

Johannes Brahms (1833-1897)

Johannes Brahms Alman bir Romantik Dönem bestecisi ve piyanistiydi fakat daha çok klasik dönem taraftarıydı. Senfoni, konçerto, oda müziği, piyano çalışmaları, koro bestelerini de içeren birçok türde parçalar besteledi, bazıları halk müziğinin ortaya çıkmasında da etkili oldu. Symphony No. 3 in F MajorWiegenlied, Op. 49, No. 4 ve Hungarian Dances” en bilinen eseleri arasındadır.

Richard Wagner (1813-1883)

Alman bir besteci ve kuramcı olan Richard Wagner opera geleneğini genişletmiş ve Batı Müziğinde devrim yaratmıştır. Dramatik besteleri özellikle ana motifleri kullanışıyla bilinir; karakter, yer ve olay için kısa ve öz müzik motiflerini parça boyunca ustalıkla kullanırdı. Eserleri arasında operalar “The Flying DutchmanTannhäuser, Lohengrin, Tristan and IsoldeParsifal” ve dörtlükler “The Valkyri”ı içeren “The Ring of the Nibelung” ile bilinir. Klasik müzikteki en tartışmalı figürlerinden biri eserlerinin karakterinden baskın gelmesidir, bu da megaloman eğilimlerle ve Yahudi aleyhtarı bakış açılarıyla tanımlanabilir.

Claude Debussy (1862-1918)

Fransız bir besteci olan Claude Debussy sıklıkla modern klasik müziğin babası olarak görülür. Debussy, yeni ve karışık armoniler, çağdaş empresyonist (izlenimci), sembolist ressam ve yazarların sanatının kıyasını çağrıştıran müzik yapıları geliştirdi. Eserleri, “Clair de luneLa MerPrelude to the Afternoon of a Faun” ve “the opera Pelléas et Mélisande”yi içerir.

Pyotr Ilyich Tchaikovsky (1840-1893)

Romantik Dönemde engin duygusal cazibesiyle müzik besteleyen Pyotr Ilyich Tchaikovsky tüm zamanların en popüler Rus bestecisi olmuştur. Batı Avrupa’da eğitim almış ve Fransız, İtalyan ve Alman müzik unsurlarını kişisel ve Rus tarzıyla asimile etmiştir. En bilinen bazı eserleri bale için bestelenmiştir örneğin “Swan LakeThe Sleeping Beauty, The Nutcracker, Op. 71, Piano Concerto No. 1 in B-flat Minor, Op. 23” ve “Marche Slave, Op. 31”.

reklam

Frederic Chopin (1810-1849)

Frederic Chopin, Romantik Dönemin Polonyalı Fransız bir bestecisi ve piyanistidir. O kendini sadece bir enstrümana adayan sayılı bestecilerdendir. Onun orga hassas yaklaşımı ona fingering (parmak kullanma yöntemi) ve pedaling’i (piyanoda pedal kullanma yöntemi) de içeren piyanonun bütün kaynaklarından yararlanma imkanını sundu.Frederic Chopin, bu şekilde başlıca piyano için bestelediği parçalarla bilinir. Özellikle de “Nocturne, Op. 9 No. 2 in E-flat MajorNocturne in C-sharp Minor, B. 49 ve Heroic Polonaise”.

Joseph Haydn (1732-1809)

Avusturalyalı besteci Joseph Haydn on sekizinci yüzyıl sıralarında klasik stilde müziğin gelişiminin en önemli figürlerindendir. Yaylı çalgılar dörtlüsü ve senfoni için stillerin ve formların oluşturulmasında yardımcı olmuştur. Haydn üretken bir besteciydi. En iyi bilinen eserlerinden bazıları “Symphony No. 92 in G Major, Emperor Quartet ve Cello Concerto No. 2 in D Major”dür. Besteleri sıklıkla aydınlık, zekice, şık ve zarif olarak nitelendirilir.

Antonion Vivaldi (1678-1741)

Antonion Vivaldi, İtalyan bir Barok Dönemi bestecisi ve kemanistiydi. Operalar, solo enstrümanlar ve küçük korolar için müzik besteledi fakat genellikle virtüöz solo pasajlarının tüm orkestra için olan pasajlarla dönüşümlü olarak yer aldığı konseriyle ünlüdür. Yaklaşık beş yüz adet konçerto bestelemiştir. Bunlardan en çok bilineni “Dört Mevsim (The Four Season)’dir. “Mandolin Concerto in C Major, RV 425Concerto for Four Violins and Cello in B Minor, Op. 3, No.10” ve “Concerto for Two Trumpets in C Major” besteleri de eğlenceli ve karışıktır.

Kaynak: britannica.com/list/10-classical-music-composers-to-know


Bu bilgileri kaybetmemek için CTRL + D tuşuna veya URL kısmında yer alan yıldız işaretine tıklayarak sayfaya yer işareti ekleyebilirsiniz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hypasos, yüksekte anlamına gelen “hypsos”un Türkçeleştirilmiş versiyonudur.