DeepFake Nedir, Nasıl Yapılır? 5 DeepFake Programı Önerisi
Deepfake teknolojisinin ileride siber suç konusunda çok tehlikeli olacağı düşünülmekte. İşin yasal olmayan şekilde kullanılması dışında ilk başta söylediğimiz gibi Deepfake aslında bir teknolojidir. Tarihi çok eski zamanlara dayanan ancak teknolojinin zayıf olmasından dolayı oldukça emek harcanarak uygulanan bir teknolojiydi.
Artık Deepfake teknolojisi bize bir uygulama kadar yakın. Peki gelin DeepFake nedir, nasıl yapılıyor; sorularını cevaplandıralım ve 5 Deepfake programı önerimizi görelim.
Deepfake Nedir?
İnternet üzerinde oldukça Deepfake yani “Sahte” videoların dolaştığını görmüşsünüzdür. Biz de az sonra en popüler olan görüntüleri sizler için alıntılayacağız. Bir nevi manipülasyon olan Deepfake olayı öğrenebilir yapay zekanın en basit hali olarak kabul edilmekte.
Deepfake teknolojisini, bir kişinin farklı açılardan çekilmiş fotoğrafları sayesinde sahte ama orijinal görüntüye yakın mimikler oluşturulması olarak açıklayabiliriz. Git gide üstüne koyulan bu teknoloji sayesinde sadece bir dizi fotoğraf ve bir sesle dilediğiniz kişiyi istediğiniz gibi konuşturabilirsiniz.
Şu anki Deepfake teknolojisiyle ne kadar gerçeğe yakın videolar oluşturulsa da şu an bu videoları gerçekle ayırmak oldukça kolay. Ancak ileriki zamanlarda bu teknolojinin iyice gelişmesi durumunda ayrıntılı inceleme de dahi belli olmayacak görüntüler oluşturulabilir. Şu anlık zararsız ve genelde araştırma ya da eğlence için kullanılan bu özelliği siz de yazımızın sonunda önerdiğimiz Deepfake uygulamaları listemiz sayesinde deneyimleyebilirsiniz.
Deepfake sadece sosyal medya gibi platformlarda eğlence amaçlı kullanılmaz. Her ne kadar illegal kullanımda çok tehlikeli bir yazılım olsa da sinema sektörü için çok önemli bir buluştur. Eski zamanlarda bu tarz sahte yüzler, milyon dolarlar ödenerek bir karaktere oturtuluyordu.
Artık o rakamlarda olmasa da en azından daha kaliteli sahneler oluşturulabiliyor. Bu yazılım geliştikçe artık var olmayan insanları bile oyuncu olarak filmlerde görebilir ve belki de ileriki zamanlarda yapay zeka bir sahte oyuncu Oscar alır, kim bilir?
Deepfake Nasıl Yapılıyor?
Az önce “Deepfake nedir?” sorusuna verdiğimiz cevapta da söylediğimiz gibi farklı açılardan çekilmiş bir dizi fotoğraf ve yapay sinir kasları sayesinde oluşturulur. Bu teknolojinin temelinde öğrenebilir zeka bulunmakta ve yapay zeka alanının en önemli buluşlarından biridir.
Eskiden tek tek sahtesi oluşturulacak yüzün mimik noktaları seçilip kare kare hareket ettirilerek gerçekleştirilen Deepfake özellikle Reddit forumundaki bir kanal sayesinde internette oldukça yayılmış ve gelişmiştir. Bu kadar yaygınlaşmasının sonucu olarak ise birçok Deepfake apk, uygulaması, progamı vb. ortaya çıkmıştır. Bu uygulamalar sayesinde başlangıç seviyesinde bu yazılımı kullanabilir, eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.
DeepFake Programları
Öncelikle az sonra önereceğimiz uygulamalar hakkında bir hatırlatma yapmak istiyoruz. Bu uygulamaları kullanırken galerinizi kullanma, kameranızı kullanma gibi izinler verdiğiniz için kişisel verilerin korunması hakkında bir takım gizlilik sorunları olabilir. Bu uygulamaları kullandığınızda bu sorumluluğun sadece size ait olduğunu kabul etmiş olursunuz.
- Zao: Çin’de yaygın olarak kullanılan bu uygulama birçok dizi ve film sahnesinde Deepfake kullanabilmenizi sağlıyor. Android ve İOS işletim sistemlerinde çalışan bu uygulama giriş için Çinli bir telefon hattı istemekte.
- Deepfakes web β: Bu uygulama biraz daha ciddi çalışıyor ve sizden birçok görsel istiyor, bu görsellerin düzenlenmesi ve işlenmesi saatler alabiliyor. Ücretli bir uygulama, saatlik 2 dolar gibi bir ücreti var.
- AvengeThem: Avangers ve Marvel film sahnelerini GIF şeklinde Deepfake uygulayabileceğiniz bir site. Her platformda ücretsiz bir şekilde kullanabilirsiniz.
- MachineTube: Tamamen ücretsiz ve site üzerinden kullanabileceğiniz bu Deepfake programı için bilgisayara ihtiyacınız var. Bilgisayarınızın özelliklerinden beslenen bir uygulama olduğu için işlemcinizin oldukça iyi ve en az 2 GB ekran kartınızın bulunması gerek.
- DeepFaceLab: Windows programı olan bu uygulama, size kendinizi bu alanda geliştirmek için imkan veriyor.
Hypasos, yüksekte anlamına gelen “hypsos”un Türkçeleştirilmiş versiyonudur.