Çin’in En Büyük Yazılım Şirketleri
Dünyanın en büyük yazılım şirketlerinin çoğu hâlâ Amerika Birleşik Devletlerinde faaliyet gösteriyor fakat risk sermayesi şirketi Kleiner Perkins‘in yıllık raporuna göre Çinli yazılım şirketlerinin sayısı 2009 ile 2014 arasında iki kat arttı. Çin Halk Cumhuriyeti, dünyanın en büyük 20 teknoloji devinden 9’una sahip, işte bunlardan en büyük 5 teknoloji devi.
1. China Mobile
Birçok büyük Çinli şirket gibi China Mobile Ltd. (CHL) de devlete aittir. Şirket, sadece bir yazılım firması değildir, bir mobil hizmet sağlayıcısıdır ve yaklaşık 240.000 çalışana sahiptir.
Pekin merkezli China Mobile, 800 milyondan fazla abonesi vardır ve bu ölçüye göre dünyanın en büyük telefon telekomünikasyon şirketidir. China Mobile’ın müşteri tabanının çoğu, Pakistan ve Hong Kong’a dayanmasına rağmen 195,62 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip.
2. Tencent
Shenzen merkezli Tencent Holdings Ltd. (TCEHY), Çinli bir sosyal ağ firmasıdır. WeChat mesajlaşma uygulaması 2018’de bir milyardan fazla aylık kullanıcı sayısına ulaştıve şu anda anlık mesajlaşma hizmetinin 820 milyon aylık kullanıcısı var, bunu sayılar ile ifade etmek gerekirse, ABD nüfusunun iki katından fazla. Sosyal ağ web sitesi QZone, 629 milyon kullanıcıya sahip.
Tencent‘ın değeri 534 milyar dolar. Şirketin ABD merkezli birçok yazılım yatırımı bulunmakta.
3. Alibaba
Dünyanın en büyük e-ticaret perakendecisi olan, Amazon ve eBay’in toplam ürün hacminin iki katından fazlasına sahip olan, Alibaba Group Holding, Çin’in en önemli yazılım şirketlerindendir.
Alibaba’nın tüm yazılım sistemleri, Alibaba Software tarafından üretiliyor. Firma aynı zamanda kendi ödeme ve bankacılık hizmeti olan Alipay‘in sahibidir. Alibaba, video mesajlaşma uygulaması Snapchat ve araba servisi Lyft dahil olmak üzere bir dizi ABD girişimine de yatırım yapmıştır.
4. Baidu
Baidu, 1990’ların çoğunu Wall Street Journal için yazılım geliştirici olarak çalışarak geçiren Robin Li tarafından 2000 yılında kuruldu. Baidu, Çin’deki en iyi çevrimiçi arama motoru olarak sıralanıyor. Şirket, çoğu Asya pazarlarındaki PC kullanıcılarını hedefleyen yüzlerce ücretsiz yazılım ürünü sunmaktadır.
5. Xiaomi
Çin’in Apple’ı olarak anılan Xiaomi, kısa bir geçmişe ve çok sayıda başarıya sahip bir cep telefonu ve akıllı telefon üreticisidir. 2014’ün sonlarında, Xiaomi 45 milyar doların üzerinde bir değere sahipti ve bu onu dünyadaki en değerli özel teknoloji şirketi yaptı.
Kendisini bir internet şirketi olarak sunan şirket, 2018 ortalarında Hong Kong borsasında halka açıldı ve biraz sert bir başlangıç yaptı, hisseler açılış gününde %6 düştü. Ancak daha sonra toparlandı ve şu anda 56,4 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip.
İlginizi çekebilir:
Dünyanın En Büyük 7 Türk Yazılım Şirketi
Türklerin Kurduğu Dünya Çapında Ünlenmiş 10 Türk Firması
Apple’ın Gerçek Sahibi Kimdir? Steve Jobs’un Hisselerine Ne Oldu?
Bu bilgileri kaybetmemek için CTRL + D tuşuna veya URL kısmında yer alan yıldız işaretine tıklayarak sayfaya yer işareti ekleyebilirsiniz.
Hypasos, yüksekte anlamına gelen “hypsos”un Türkçeleştirilmiş versiyonudur.
Yorum Yazın