Müzik Tarihindeki 6 Büyüleyici Dönem

İnsanlık tarihi, teknolojinin tarihi, savaşlar tarihi vs. gibi müziğinde bir tarihi vardır. Ve müzik tarihi, içinde altı büyüleyici dönem barındırır. Siz de bunlar hakkında bilgi sahibi olmak ister misiniz? Bu altı dönem aynı zamanda müziğin yıllar içindeki değişimi de gösterir.

Avatar for Beste Bal

Son güncelleme:

Yazar:

Müzik, kültür, sanat, duygu ve ideolojiyi (toplumsal bir öğreti oluşturan, siyasal toplumların davranışlarına yön veren düşünceler bütünü) içinde bulundurur. Toplum geliştikçe, müziğin tarzı da ortaya çıkmaya başlar; ortaya çıkan sesler bütünü, bulunduğu zamanın yanı sıra, onu oluşturan insanların zamanını da temsil eder. Tarihin en büyüleyici müzik dönemlerine ve insanların bunlardan nasıl etkilendiklerine göz atalım.

ORTAÇAĞ (yaklaşık 400-1400)

O zamanların müziği, kilisenin ustalıkla kullandığı artan gücünden oldukça etkilendi ve önceki şarkılardan büyük bir ayrım olan notalama (sembolle gösterim), müzik repertuarına yeniden tanıtıldı. Maalesef, o zamanın çoğu müziği yok edildi. Fakat hâlâ Roma Katolik kilisesinden kalma ortaçağ ayinsel parçalarımız var. Rönesans ( yaklaşık olarak 1400-1600) döneminden Gregorian ilahisi en bilinen parçalardandır.

RÖNESANS (yaklaşık 1400-1600)

Rönesans döneminde müzik daha temiz ve ses odaklı tanıtılmıştır. Bu şarkılar dengeli yapılan çok sesli müziğe katıldı ve insanların kolaylıkla söyleyebileceği şarkılar oluşturdu. Akortlar daha değişken ve esnek hâle geldi, parçaların sanatçının stiline göre uyarlanması kolaylaştı. Sonunda, matbaanın icadı müziği yeni yeni öğrenmeye başlayan sanatçı ve insanlar için tutkularının ve yeteneklerinin kaynağını yaymakta şimdiye kadarki en iyi katkıda bulundu.

Eğlenceli bilgi: Bir göz cerrahı olan John Taylor, iki büyük bestecinin vizyonunu berbat etti, Bach ve Handel. Bu gözle görülür hataya rağmen ikisi de hâlâ müzikal besteciler.

BAROK (yaklaşık 1600-1700)

Barok dönemi aniden yükselen enstrümantal cümbüşe yol gösterici oldu ve laik müzik şu ana dek olmadığı kadar yaygınlaştı. Counterpoint, (Bağımsız, çok sesli melodilerin kullanılması) o dönemde müziğe daha çok zenginlik katan güçlü bir etkiydi. Aynı zamanda besteciler tasarımlarındaki doğaçlamayı tanıttı. Bas ve klavye tuşlara ulaşabilme olanaklarının genişletilmesi için izin verdi.

Eğlenceli Bilgi: Mozart en göze çarpan birkaç eserini, akşamdan kalmayken bestelemiştir!

KLASİK (yaklaşık 1700-1800)

Uyum Klasik dönemde (namı diğer kovboy / batı sanatı dönemi) çokça tanıtılmıştır. Besteciler parçaları ahenk içinde bir araya getirdi ve melodi ile eşlik seslerde belirgin akortlar çıkarttı. Bu dönemde bazı unutulmaz ve başka hiçbir şeyle kıyaslanılamayacak parçalar su yüzüne çıkarıldı, örneğin Beethoven’ın beşinci senfonisi. Mozart, beraberinde Beethoven ve Richter, o zamanki en etkileyici bestecilerdendi.

Eğlenceli Bilgi: Beethoven bir fincan kahve içmeden önce çekirdeklerini sayarmış her gün.

reklam

ROMANTİK (yaklaşık 1810-1910)

Tahmin edebileceğiniz gibi, Romantik Dönemde müzikal sanatta duygu ve anlam artışı yaşandı. Schumann’dan  Chopin’e, Wagner’a, eserler çok daha karmaşık ve zor hâle geldi, tıpkı bazı dramatik parçalarda (Siegfried gibi) Wagner’ın simgelediği gibi.

20’NCİ YÜZYIL (yaklaşık 1900-2000)

Radyonun icadıyla, hepimizin de bildiği gibi, müzik sonsuza kadar değişmiş oldu. Kayıt ve çoğaltma gibi diğer teknolojilerle (televizyon ve müzik videolarının o dönemdeki etkisine değinmeden) müzik halka yayıldı. Bu devrimci gelişmelerle yayılan kültür, müzik, tempo ve biçim önemli ölçüde değişti ve evrimleşti. Bu, yirminci yüzyılın her on yılında yeni bir sese açıklık getirmesiyle belli oldu.

Müzik her zaman vardı ve sonsuza kadar insanlığı zenginleştirmeye devam edecek. Bugün bir enstrüman çalmayı öğrenerek yüzlerce yıllık müzik tarihine katılın ve zamanda kendi izinizi bırakın.

Kaynak: https://www.joytunes.com/blog/music-fun/6-fascinating-periods-in-music-history-and-how-theyve-influenced-the-music-of-today/


Bu bilgileri kaybetmemek için CTRL + D tuşuna veya URL kısmında yer alan yıldız işaretine tıklayarak sayfaya yer işareti ekleyebilirsiniz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hypasos, yüksekte anlamına gelen “hypsos”un Türkçeleştirilmiş versiyonudur.