Teknoloji

Bitcoin ve Ağ Güvenliği: Nasıl Sağlar?

Tarih:

Sponsorlu İçerik

Bitcoin grafik değeri özellikle kripto para dünyasını yakından takip eden kişilerce merak edilen bir konudur. Ancak bunun kadar önemli farklı konular da yer almaktadır. Söz konusu ağın ne kadar güvenli olduğu onlardan bir tanesidir. Kripto birimlerin potansiyel siber saldırılara karşı nasıl korunduğu pek çok insan tarafından sorulabilir.

Bitcoin’in arkasındaki Blockchain teknolojisi, ağın güvenliğini sağlamada rol oynar. Söz konusu teknoloji, Bitcoin’in hacklenmeye karşı dayanıklı bir yapıya sahip olduğu kabul edilen yapıdır. Zira blockchain teknolojisi, sürekli olarak tüm ağ tarafından kontrol edilir.

Bitcoin ağında bulunan karmaşık matematiksel problemler, kriptografik hash fonksiyonları vasıtasıyla meydana getirilir. Yeni bir blok veritabanına eklenirse, ağdaki her düğüm ilgili bloğun geçerliliğini doğrulamak amacıyla işlem gerçekleştirmektedir.

Bitcoin Manipüle Edilebilir Mi?

Bitcoin ve ağ güvenliği

Bitcoin ya da farklı bir biriminin manipüle edilemeyeceği kripto para dünyasına ilgi duyanların düşündüğü konulardan biridir. Genel anlamda kripto para ağını manipüle etmek de kolay bir iş değildir. Çift harcama olarak adlandırılan daha önce harcanmış Bitcoin’in bloğunun silinmesi yahut üzerine yazılması girişimi, Bitcoin blockchain ağının merkezi olmayan ve kronolojik yapısı sayesinde hesaplama gücü gerektiren özellikleri nitelikleri sebebiyle neredeyse olanaksızdır.

Bitcoin grafik değerleri kadar ağın güvenliği hakkında da bilgi sahibi olmak istiyorsanız ayrıca kriptografi gibi konuları da bilmeniz gerekir. Bu yazı, BTC’nin ağ güvenliği hakkında bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup bir yatırım önerisi niteliği taşımamaktadır.

Bitcoin ve Kriptografi

Bitcoin nasıl korunur birçok kişi tarafından merak edilen bir konudur. Bu konuda bilinmesi gereken hususlardan biri kriptografidir. Kriptografi, istenilen bilginin, üçüncü taraflar tarafından anlaşılmaz bir biçimde bilimsel metotlarla şifrelenmesidir. İletilen mesajlar; bireyler ya da kuruluşlar tarafından yalnızca alıcının çözebileceği biçimde kodlanır ve böylece şifrelenir.

Bitcoin ağının güvenliğini tesis eden temel unsurlar sadece bununla da sınırlı değildir. Aynı zamanda veri gizliliği de yer almaktadır. Bu gizlilik kriptografi vasıtasıyla yerine getirilmektedir. Bitcoin ağının esas yapısı kriptografik sistem üzerine inşa edilmiştir. Bu yüzden veriler zincirde şifrelenmiş halde taşınmakta ve değiştirilememektedir. Bu durum, kötü niyetli kişilerin işlemleri geri alarak hile yapma ihtimalini engeller.

Bitcoin ve Node

Bitcoin’in blok zinciri içinde gerçekleşen işlemler, node tarafından kopyalanır. Bitcoin nasıl korunur diyenler için Kriptografi dışında Node da önemli faktörlerden bir tanesidir.

Düğüm ya da Node’lar kripto para ağlarının güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Bu düğümlerin etkin işleyişi ve işlemlerin kaydedilmesi, ağların düzgün bir şekilde faaliyet göstermesi açısından kritik bir rol oynar. Tam düğüm ya da full node blok zinciri ağındaki tüm işlemlerin kopyasını barındırmaktadır. Hafif düğüm  ya da light node ise yalnızca bir bölümünü içermektedir.

Tüm düğümler faaliyet göstermese de, sadece tam düğümün kalması bile ağı yeniden etkin hâle getirme yeteneğine sahiptir. Ayrıca bu dağıtılmış düğümler Bitcoin blok zincirini dışarıdan gelebilecek saldırılara karşı korumaya da yardımcı olmaktadır. Böylelikle ağın tamamen yok edilmesi gibi bir siber saldırı neredeyse imkânsız hâle gelir. Bu şekilde Bitcoin nasıl korunur hususunda düğümler oldukça önem taşımaktadır.

Bitcoin ve Proof of Work

Bitcoin ve ağ güvenliği

Bitcoin bilindiği gibi Proof of Work ya da “İş İspatı” konsensüs mekanizmasını tercih etmektedir. Bu bağlamda Bitcoin madencilerinin sahip oldukları görevlerinden biri de “çift harcama” saldırılarını engellemektir. Bu anlamda “Yüzde 51 Saldırısı”, birimin hash gücünün büyük bölümünü ele geçiren saldırganların network kontrolünü ele geçirme hedefini bulundurmaktadır. Bitcoin nasıl korunur konusunda bu bakımdan Proof of Work, bu bağlamda önemli bir konsepttir.

Bu tür bir saldırının amacı network’ün kontrolünü ele alarak çift harcama işlemlerini sağlamaktır. Bitcoin’e böyle bir saldırı mümkün olmadığını merak ediyorsanız teorik olarak böyle bir durum mümkündür. Ne var ki bunun başarılı olma ihtimali yüksek değildir.

Bitcoin ağının hash gücü oldukça yüksektir ve madenciler saniyeler içinde milyonlarca işlemi gerçekleştirir. Saldırganların Bitcoin ağına Yüze 51 Saldırısı düzenlemek için söz konusu hash gücünü aşmalıdır.

Ne var ki böylesine büyük bir saldırı için binlerce yüksek performanslı cihaza, büyük miktarda enerjiye ve milyarlarca dolara ihtiyaç vardır. Bu nedenle bu tür büyük çaplı bir saldırının gerçekleşme olasılığı oldukça düşüktür. Bitcoin’in hash gücünü ve İş İspatı kavramını anlamak da Bitcoin’in güvenliği hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlar. Bitcoin grafik değerlerinin yanı sıra güvenli olup olmadığını merak ediyorsanız bunlar incelenebilir.

Yorum Yazın

Hypasos, yüksekte anlamına gelen “hypsos”un Türkçeleştirilmiş versiyonudur.

İlginizi çekebilir

Exit mobile version