Torrent Nedir? Güvenli Mi? Yasadışı Mı? Yakalanma İhtimali Var Mı?
Torrent kullanma hakkında daha fazla bilgi mi arıyorsunuz? Torrent’in tam olarak ne olduğunu, nasıl güvenli bir şekilde Torrent indirileceğini ve yakalanırsanız ne yapmanız gerektiğini bu yazıda anlattık.
Sık sorulan üç soru şunlardır: Torrent güvenli midir, torrent yasal mıdır ve yakalanırsam ne olur? Bu yazı, bu soruları yanıtlıyor ve torrent kullanıcılarının güvende ve anonim kalmak için kullandıkları yöntemlere dayanıyor.
Torrent Nedir?
Torrent, BitTorrent ağı üzerinden dosya indirme ve karşıya yükleme eylemidir. Torrent, dosyaları merkezi bir sunucuya indirmek yerine ağdaki diğer kullanıcıların cihazlarından dosya indirmek demektir. Kullanıcılar diğer kullanıcıların indirmesi için kendi cihazlarından dosya yükler.
Torrent, eşler arası (P2P) dosya paylaşımının en popüler şeklidir ve BitTorrent ağına bağlanmak için Torrent yönetim yazılımı gerekir. Bu tür yazılımlar birkaç farklı cihaz için ücretsiz olarak indirilebilir.
Aynı dosyayı indiren veya karşıya yükleyen herkese eş denir ve bunlar topluca bir sürü olarak bilinir. BitTorrent’in çalışma şekli nedeniyle, bir eş aynı anda birkaç başka kullanıcıdan bir dosya indirebilir veya bir dosyayı aynı anda birden fazla başka kullanıcıya yükleyebilir.
Torrent genellikle korsanlıkla ilişkilendirilir çünkü film, oyun, müzik ve yazılım dahil olmak üzere telif hakkı ile korunan dosyaları paylaşmak için sıklıkla kullanılır. Bununla birlikte, Torrent’lemenin, barındırma yükünü kullanıcılar arasında dağıtarak merkezi sunuculardaki yükü azaltmak gibi bir çok meşru kullanımı da vardır.
Torrent Güvenliği ve Yasallığı
Torrent yasal mı yoksa yasa dışı mı? Torrent kullanmak yasa dışı değildir hatta onaylanmamış telif hakkı alınmış materyalleri indirmek yasaldır. Hangi içeriğin Torrent için yasal olduğu ve hangisinin olmadığı her zaman belli olmaz bu yüzden kendinizi farkında olmadan yasanın yanlış tarafında bulabilirsiniz.
İnternet servis sağlayıcınız (ISS) ve BitTorrent ağını izleyen telif hakkı trolleri sizi yasa dışı bir şekilde Torrent kullanırken yakalarlarsa harekete geçebilirler. Bu bir uyarı mektubundan ve internet bağlantınızın kısıtlanmasından (yavaşlamasından) yasal işlemlere kadar değişebilir (ikincisi daha nadir görülür fakat Almanya’da örnekleri vardır, Türkiye’de ise böyle bir örnek görülmemiştir)
Gizlilik bilincine sahip Torrent kullanıcıları, internet etkinliklerini ISP’lerinden gizlemek için VPN’leri veya sanal özel ağları kullanır. Çok çeşitli uygulamalarla bazı VPN‘ler Torrent için diğerlerinden daha uygundur. ISS‘inizin faaliyetlerinizi gözetlemesini önlemek istiyorsanız:
- Faaliyetlerinizin kaydını tutmayın.
- Yasal sistemin müşteri kayıtlarını talep etmek için kullanılabileceği bir ülkede bulunmayan bir VPN seçebilirsiniz.
VPN Olmadan Torrent Kullanmak Mümkün Mü?
VPN olmadan Torrent kullanmak, internet servis sağlayıcınızın (ISS) ziyaret ettiğiniz siteleri ve görüntülediğiniz içerik dahil olmak üzere çevrimiçi etkinliğinizi görebileceği anlamına gelir. ABD dahil bazı ülkelerde (Türkiye hariç), ISS’lerin bu bilgileri fikri mülkiyet sahipleri dahil olmak üzere üçüncü şahıslarla paylaşmalarına izin verilmektedir. VPN, çevrimiçi etkinliğinizi ISS’inizden gizli tutacaktır.
uTorrent Güvenli Midir?
uTorrent, BitTorrent protokolünün yaratıcılarının resmi Torrent istemcisidir. Yasal bir şirket tarafından sağlanan, açık kaynak kodlu olmayan özel bir yazılımdır. BitTorrent gibi uTorrent yazılımının kendiside yasaldır ancak dijital korsanlık için kullanılabilir. Resmi uTorrent kötü amaçlı yazılım içermez ve bir VPN ile birlikte güvenli ve özel olarak kullanılabilir. Bununla birlikte, kullanıcıların cihazlarına bulaşabilecek kötü amaçlı dosyaları indirmesini engellemez.
BitTorrent Güvenli ve Yasal Mı?
BitTorrent protokolü kendi içinde yasa dışı veya güvenli değildir. BitTorrent, sadece dosya paylaşmanın bir yoludur ve birçok yasal Torrent hizmeti mevcuttur fakat ThePirateBay ve KickassTorrents gibi en popüler Torrent siteleri, kullanıcılara telif hakkıyla korunan içeriğe ücretsiz erişim sunar. Telif hakkıyla korunan içeriğin BitTorrent veya başka yollarla paylaşılması ve indirilmesi birçok ülkede yasa dışıdır ve KickassTorrents dahil sitelerin çok fazla kötü amaçlı yazılım barındırdığı (özellikle KickassTorrents) için güvenli olmayabilir ama tabii ki bütün içerikler için söz konusu değil.
Torrent Ceza Mektubu Alırsanız Ne Yapmalısınız?
Ceza mektubu almanın en yaygın yolu internet sağlayıcınızdır. Bir telif hakkı trolü, ISS’inize mahkeme kağıdı gönderecek ve firmayı müşterilere yasal bir tehdit e-postası göndermeye ve kişisel bilgilerini teslim etmeye zorlayacaktır.
ABD yasalarına göre, IP adresi tüzel bir kişi değildir. ISS’niz aracılığıyla sizinle iletişime geçtilerse, bunun nedeni telif hakkı trolünün henüz gerçek kimliğinizi bilmemesidir. Mektup sizin hakkınızda herhangi bir tanımlayıcı bilgi içermiyorsa bu şekilde tutun ve hiçbir şey yapmayın. Kendinizi tanımlar ve yanıtlarsanız, bu trolün sizi hedeflemesi için daha doğrudan bir yol sağlar.
Bu, telif hakkı trolleri için bir olasılık oyunudur. 1000 tehdit e-postası gönderirlerse ve 50 kişi yanıtlarsa, harcadıkları zamana değecek parayı kazanırlar. Kalan 950 kişiyi takip etmektense bir sonraki kurbanlara geçmek onlar için daha uygun maliyetlidir.
İşler kızışırsa ve harekete geçmeye karar verirseniz işte Electronic Frontier Foundation tarafından bu tür davalarda uzmanlaşan avukatların bir listesi (endişelenmeyin Türkiye’de böyle bir durum yaşanmaz).
Hypasos, yüksekte anlamına gelen “hypsos”un Türkçeleştirilmiş versiyonudur.