Sanat

Sulu Boya Teknikleri (Yeni Başlayanlar İçin Ayrıntılı Rehber)

Son güncelleme:

Yazar:

Hangi konuda yeteneğiniz olursa olsun kendinizi geliştirmez ve o konuya kendinizi vermezseniz yeteneğiniz bir hobiden ileri gidemez. Bu Sulu Boya Teknikleri içinde böyledir.

Bizde sizlere daha önce resim çizimine başlangıç temel bilgilerini bu yazıda, portre çizim tekniklerini ise bu yazımızda vermiştik. Bu sefer ise yeni başlayanlar için ayrıntılı rehber olarak sulu boya teknikleri neler, ayrıntılı olarak anlatacağız.

Başlı başına bir sanat dalı olan sulu boya, adı üstünde suda çözülebilen ve suyla seyreltilebilen bir transparan boya türüdür. Sulu boya ile tablo ve kağıttaki çalışmalar normal boyalardan biraz daha meşakkatli ve bazı teknikleri gerektiren bir sanattır. Bizde sizlere en başta ihtiyacınız olan sulu boya tekniklerini anlatacağız.

Sulu Boya Teknikleri

Bu teknikleri iki başlık altında sizlere derleyeceğiz.

Profesyonel sulu boyama örneği (tablo)

Kağıt ve Doku Kullanım Teknikleri

1.Kağıt seçimi

Bir resim yapmadan önce fırçalardan çok önce bir kağıda veya tuvale ihtiyacımız bulunmakta. Genelde bu tarz çalışmalar kağıda işlenir. Sulu boya sanatı içinse 2 tip kağıt kullanabilirsiniz. Biri kuru diğeri ise nemli kağıttır. Kuru kağıtta daha net renkler çıkarırsınız. Nemli kağıtta ise renk geçişleri çok yumuşak olur.

2. Açık Renkten Koyu Renge Geçiş

Resmi boyamaya geçmeden önce bir müsvedde kağıt kullanarak renklerin tonunu denemeniz gerekir. Kullanacağınız renkleri açmak için su veya beyaz renk kullanabilirsiniz. Sulu boya çalışmasında genel olarak açık renkten başlanarak koyuya doğru adım adım geçiş yapılır.

3. Kalın Kağıtla Dokuyu Kullanmak

Sulu boya teknikleri örnek resim

Özellikle sulu boya sanatında ince kağıtlar kullanmak çalışmanın zarar görmesini sağlayabilir veya ayrıntılı doku çalışması yapmanızı engelleyebilir. Kalın bir sulu boya kağıdı kullanırsanız hem nemli kağıt tekniğini hem de yumuşak renk geçişi tekniğini kullanabilir.

4. Keskin Hatlar İçin Kağıt Bant

Resminizin vereceği duygu veya kompozisyona göre keskin veya yumuş geçişler yapmanız gerekebilir. Yumuşak geçişin nasıl olabileceğini zaten söylemiştik. Keskin geçiş veya kenarları kaliteli kağıt bant kullanarak oluşturabilirsiniz. Ancak ucuz yollu kağıt bantlar dikkatli kullanılmadığında eserinize zarar verebilir.

Farklı Sulu Boya Teknikleri

1.Sulu Boya Sıçratma Tekniği

Fırçanızı baş ve orta parmağınızla ucuna doğru tutun ve fırçanın kıllarını hafifçe baş parmağınızla geriye doğru çekip bırakın. Bu sayede nokta nokta boyanızı kağıda sıçratabileceksiniz. Çalışma alanınızın kirlenmemesi için önlemler almayı da unutmayın.

2. Sulu Boya Damlatma Tekniği

sulu boya tekniği

Bu tekniği uygularken keyif alabileceğinizi düşünüyoruz. Öncelikle kağıda büyük bir damla boya damlatın. Onun tam üzerine biraz daha küçük bir damla, ondan sonra biraz daha küçük, sonra biraz daha küçük… Taa ki daha küçüğünü damlatamayacağınız zamana dek. Bu damlalar farklı renklerde olursa daha güzel bir görüntü oluşacaktır. Sonra fırçanızla boya kümesine çiçek veya gül tarzı şekiller verebilirsiniz.

3. Tuz Kullanarak Kristal Doku Yaratmak

sulu boya tuz teknikleri ile galaksi

İlk gördüğünüzde farklı gelebilir ancak sofra tuzu bazı şaheserlerin ham maddesi olabiliyor. Boyanız daha ıslak haldeyken kağıdınıza tuz serpin. Tuzun boyayı çekmesini ve boyanın kurumasını bekleyin. Sonrasında temiz bir fırçayla tuzları süpürün. Karşınıza kristalize bir boya katmanı çıkacak.

4. Sünger ile Boyamak

Hep fırça kullanıldığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Sünger gibi birçok malzeme de daha güzel görüntü için kullanılabilir. Bunu görüntüyü bulaşık süngeriyle de verebilirsiniz doğal süngerle de. Sünger sayesinde dağ, bayır, çimen gibi objeleri daha kaliteli bir şekilde kağıda aktarabiliyorsunuz.

İhtiyacınız Olan Temel Materyaller

suluboya materyalleri
  • Sulu boya fırçası veya fırça seti. Bizim önerimiz farklı ölçülerde fırçalar kullanmanız.
  • Kaliteli sulu boyalar
  • Kaliteli ve genelde kalın tercihli sulu boya kağıdı veya defteri
  • Tuval kullanacaksanız farklı ölçülerde tuval ve şövaleye ihtiyacınız bulunmakta.
  • Renkleri karıştırabileceğiniz bir palet
  • Su koymak için bir kap.
  • Fırçaları kurulamak kağıt havlu veya özel bezler.
  • Bu tarz birçok yardımcı malzeme ihtiyacınız olabilir.

Sulu boyama sanatına yakın bir sanat ancak direk suyun üzerinde resim yaptığınız Ebru sanatının materyallerini ve giriş düzey tekniklerini merak ederseniz bu yazımıza da bekleriz.

Diğer Rehberlerimiz

Karakalem Çalışmalarında Gölgelendirme Yapımı

Portre Çizimine Giriş (Herkes İçin)

Yeni Başlayanlar İçin Ebru Sanatına Giriş (Ayrıntılı Rehber)

Sanat Nedir? Sanat Dalları Nelerdir?

Tarihe Damga Vurmuş 10 Klasik Müzik Bestecisi

Klasik Müzik Terimleri

Yorum Yazın

Hypasos, yüksekte anlamına gelen “hypsos”un Türkçeleştirilmiş versiyonudur.

İlginizi çekebilir

Exit mobile version