Singapur, Çin’in Teknoloji Devleri İçin Merkez Oluyor
Çin’in en büyük teknoloji şirketlerinden bazıları, Washington ile Pekin arasındaki gerilim artarken Singapur’daki operasyonlarını genişletiyor.
Tencent ve Alibaba şehir devletindeki varlıklarını artırırken, TikTok’un sahibi ByteDance’in milyarlarca dolarlık yatırım yaptığı bildirildi.
Tarafsız bölge olarak kabul edilen Singapur, hem ABD hem de Çin ile iyi bağlara sahip.
Washington ve Pekin arasındaki ilişkiler, özellikle teknoloji konusunda giderek daha düşmanca hale geliyor.
Tencent bu hafta, “Güney Doğu Asya ve ötesinde büyüyen işimizi desteklemek için Singapur’daki ticari varlığını genişlettiğini” duyurdu.
Yeni bölge ofisi, Güney Doğu Asya’daki mevcut ofislerine “stratejik bir katkı” olarak tanımlanıyor.
Tencent’in WeChat mesajlaşma uygulaması, Trump yönetiminin Çin uygulamaları ve teknoloji firmalarına yönelik kısıtlaması nedeniyle bu ay ABD’de TikTok ile birlikte bir yasakla karşı karşıya.
Donald Trump, Çinli telekom şirketi Huawei’yi çoktan yasakladı.
Oxford Economics’ten Tommy Wu, “Teknolojideki ABD-Çin gerilimleri ve artan ayrışma riski göz önüne alındığında, Çinli teknoloji şirketlerinin Çin’deki ve Çin dışındaki operasyonları ayırması mantıklı,” dedi.
“Singapur, şehir devletinin teknolojideki karşılaştırmalı üstünlüğü, Çin’e coğrafi yakınlığı ve Güney Doğu Asya’da bir inovasyon merkezi olarak ideal bir yer olacaktır.”
Singapur, gelişmiş mali ve yasal sistemi nedeniyle her zaman Batılı firmalar için bölgesel bir üs olarak görülmüştür. Artık Çinli şirketlerin radarında.
Hong Kong’daki siyasi kargaşa ve Çin’in tartışmalı ulusal güvenlik yasasının yürürlüğe girmesi, birçok firmanın Asya’da daha istikrarlı bir iş ortamı aradığını gördü.
Çin’i Maskelemek
İngiltere merkezli danışmanlık şirketi Rouse’un genel müdür yardımcısı Nick Redfearn’e göre Singapur’un Çin için bu kadar çekici olmasının başka bir nedeni daha var.
Şehir devletinin diğer Güney Doğu Asya ülkelerine kıyasla neden bu kadar çok doğrudan yabancı yatırım (DYY) çektiğini açıklayabilir.
“Bunun nedeni genellikle ana şirketler adına faaliyet gösteren bölgesel genel merkezin Filipinler, Endonezya, Vietnam ve diğer yerler gibi ülkelerde yabancı yatırımcı olarak hareket etmesidir.
“Bu, Çinli şirketlerin Çin yatırımı görünümünden kaçınmasına yardımcı olabilir” dedi.
Redfearn’e göre Güney Doğu Asya, 2020’de Çin’in en büyük bölgesel ticaret ortağı olmak için AB’yi geride bıraktı.
Küresel ayak izi
Çinli bir teknoloji uzmanı ve yatırımcı olan Rui Ma şunları ekledi: “Batılı şirketlerin (Google, Facebook, LinkedIn ve daha pek çok) bir süredir burayı Asya Pasifik genel merkezleri yaptığını gördünüz, bu nedenle doğal Çin şirketleri de bunu aynı nedenler.
“Bence son zamanlardaki ABD-Çin jeopolitik gerilimleri onu daha da çekici kılıyor, ancak tek veya birincil neden bu değil.”
Küreselleşmenin başka bir itici güç olduğunu söylüyor. “Batılı şirketler küresel olabiliyorsa biz neden yapamayız?
“Çinli şirketler uzun vadeli yatırım yapmaya çok istekliler ve gelecek fırsatlar söz konusu olduğunda geride bırakılmaktan memnun olmayacaklar.”
Hypasos, yüksekte anlamına gelen “hypsos”un Türkçeleştirilmiş versiyonudur.