Ekip Yönetimi Nedir ve Nasıl Olmalıdır?
Firmanız veyahut projeniz için ekibinizin yeterliliği kadar ekip yönetimi de bir o kadar önemlidir. Ekibiniz ne kadar yetkin olursa olsun eğer ekip yönetimi doğru yapılmazsa alacağınız verim çok düşük olacaktır. Bu bağlamda ekip yönetimi nedir ve nasıl olmalıdır, sizlere detaylıca anlatacağız.
Ekip yönetimine geçmeden önce neden bu kadar önemli olduğundan biraz bahsetmek istiyorum. Yapılan bir işin kalitesi şüphesiz proje ekibinin kalitesiyle doğru orantılıdır. Ekip kalitesi ise sadece ekipteki yetkin kişilerle ölçülemez. Buradaki en büyük etken ekibin uyumluluğu ve bundan doğan verimliliktir. İşte tam bu konuda ekip yönetimi her firma için vazgeçilmez bir gereksinim halini alıyor.
Ekip Yönetimi Nedir?
Ekip yönetimi, bir grup insanın planlı çalışmasını ve maksimum verime ulaşılmasını hedefleyen bir tür yetidir. Ayrıca ekip yönetimi, kişi veya kuruluşlar tarafından gerçekleştirilebilir bir faaliyettir. Başarıya ulaşmış kabul edilen birçok firma veya ekipte ilk gözümüze çarpan özelliklerdendir.
Bahsettiğimiz ekip yönetimi bir kavram olarak kalmaktan çok icraata geçilmesi gereken bir faaliyettir. Yeni kurulan veya orta çaplı işletmelerde ekip yönetimi ikinci plana atılır. Bu durum çok yanlıştır. Ekibin verimi azalır ve iş kalitesi düşer bundan dolayı ise müşteri memnuniyeti sağlanamaz. Bu sebeple ekip yönetimi ilk planda tutulması gereken bir zorunluluk olmalıdır.
Ekip yönetiminin uygulanma şekli firmadan firmaya değişim göstermektedir. Ekibinizin büyüklüğü veya hitap ettiğiniz kitleye göre farklı yöntemleri uygulayabilirsiniz. Büyük firmalarda sadece ekip yönetimi için departmanlar veya bölümler kurulurken startup firmalar için sadece bu konuda görev yapan kişiler bulunabilir.
Ekip yönetiminin firmanızda nasıl uygulayabileceğinizden biraz bahsettik. Ancak bu faaliyeti gerçekleştirecek kişi veya kuruluşlar firma bünyenizde olmak zorunda değil. Ekip yönetimi hizmeti veren firmalarla da iletişime geçerek daha makul düzeyde ekibinizin ve işletmenizin verimini arttırabilirsiniz.
Doğru Ekip Yönetimi Nasıl Olmalıdır?
İdeal ekip yönetimine ulaşmak için öncelikle amacımızı bilmemiz gerekir. Ekibimizden maksimum verim almak şüphesiz ekip yönetiminde varmak istediğimiz noktadır. Bu noktaya ulaşmak içinse dikkat etmemiz gereken bazı maddeler vardır.
Ekip yönetiminde dikkat edilmesi gereken 3 önemli madde:
- Ekibini doğru kişilerle kur
- Ekip verimini artırmaya odaklan
- Ekip sorunlarını yönet
Ekibinizi doğru kişiler kurmalı ve dengeli bir ekip kurmalısınız. Ekibinize sadece yetkinliği olduğu için aldığınız kişiler benzer görevlerde biriktikçe uyum azalacaktır. Tabii ki yetkinlik ve kalifiye eleman olması önemli ancak iş alımında ekip uyumunu da gözetmeniz gerekecektir.
Ekip verimini ve performansını arttıracak faaliyetlerde bulunun. Zaten ekip yönetimimizdeki en temel amaçlardan biri maksimum verime ulaşmaktır. Bu verime ulaşmak içinse çalışanlarınızla iyi geçinmeniz gerekecektir. Ayrıca liderlik, ortak vizyon, hedeflerin belirlenmesi ve planlanması gibi düzen ve uyum oluşturarak ekibin performansını artırabilirsiniz.
Ekip sorunlarını yöneterek olumlu yöne çekmeye çalışın. Elbette her ekipte sorunlar çıkacaktır ancak etkili iletişimle bu sorunların üzerinden gelmeniz oldukça mümkün. Bunun içinse ekibinizin iletişim becerileni güçlendirmeniz gerekecektir.
Sizlere ekip yönetiminin temellerinden kısaca bahsettik. Tabii ki verdiğimiz maddeler başlı başına yazı çıkarabileceğimiz konular. Verdiğimiz maddeleri uygulayabilmekse ekip yönetimi konusunda biraz yetkinlik istiyor. Bu durumda işletme koçluğu yapan firmalar da sizlere teknik açıdan çok yardımcı olacaktır.
Ayrıca işletmeniz için en doğru ekip yönetimi için firmanızı iyi tanımanız gerek. Hitap ettiğiniz kitle, ekip verimliliğiniz gibi birçok konuda analiz yapmanız oldukça yerinde olacaktır. Örneğin ücretsiz bir şekilde işletme analizi yaptırarak ekip yönetimi konusunda ilk adımınızı atabilirsiniz.
Bu bilgileri kaybetmemek için CTRL + D tuşuna veya URL kısmında yer alan yıldız işaretine tıklayarak sayfaya yer işareti ekleyebilirsiniz.
Hypasos, yüksekte anlamına gelen “hypsos”un Türkçeleştirilmiş versiyonudur.
Yorum Yazın