Resim Çizimine Başlangıç (Yeni Başlayanlar İçin)
Çizim konusunda bir başlangıca ne dersiniz? Çizdikçe kendinizde olan gelişmeyi gözlemlemek sizi memnun edecektir. Başarılı çizimlerden önce yapmanız gereken bu temel konuları okuyup uygulamaktır. En önemlisi ise resim çizme konusunda kendinize inanmaktır.
Resim çizimine başlangıç konusunda herkes başarılı olabilir fakat bunun için biraz kararlılık ve bolca istek gerekir. Tabii her şeyde gerektiği gibi bu dal da ilgi ve çalışma ister. Çizim sanatı, görsel deneyimlerin kağıda aktarılması olarak basitçe özetlenebilir. Gözlem yapabilme yetisi, sabır ve titizlik eşliğinde, yapılan çalışmalar daha başarılı bir boyuta getirilir. Peki çizime başlangıç nasıl yapılmalı?
Sanatın bu dalında hata yapmanız sizin daha iyi yerlere gelebilmeniz için önemlidir. Bundan yararlanabilmek için hatalarınızı doğru yorumlayabilmeniz de gereklidir. Sabır bu konudaki vazgeçilmez özelliklerden biridir. Çizim sanatında başarılı olabilmek için sabırlı olmanızın gerektiği tartışılmaz bir gerçektir.
Resim Çizimine Başlangıç İçin Gereken Malzemeler
Resim Çizimine Başlangıç için çizimin temel malzemeleri birçok insanın da bildiği üzere kalem ve kağıttır. Eğer kendinize uygun bulduğunuz veya ilgi duyduğunuz dal olarak kara kalem seçtiyseniz ucu iyi açılmış bir adet B, 2B, 3B veya 4B kurşun kalem yeterlidir.
Hangisini kullanacağınızı seçmek adına her kalemi koyuluk ve yumuşaklık derecesine göre denemelisiniz. Kendinizi rahat hissettiğiniz ve onunla iyi çalışmalar ortaya çıkarabileceğinizi düşündüğünüz kalem numarasıyla karakalem çiziminize başlayabilirsiniz. Kalem numaralarını inceden kalına sıralamak gerekirse: 4H, 3H, 2H, H, F, HB, B, 2B, 3B, 4B, 5B, 6B.
Kendinizi geliştirdikten sonra grafit uçlu kalemi deneyebilirsiniz. Bunlar kurşun kalemlere oranla biraz daha pahalıdır fakat daha uzun süre dayanır ve çizgilerinizi çeşitlendirmek isterseniz gayet yararlıdır.
Büyük çizimler için Füzen uç (kara kalem) en iyi seçimdir. Hafif bir dokunuşla kara bir çizgi elde etmek son derece kolaydır. Siyah leke çizimi oldukça rahattır ve size çizgileri yumuşatma imkanı sunar.
Mürekkepli kalemi ise kendinize güven kazandıktan ve yeterince geliştiğinizi düşündükten sonra kullanmanızı tavsiye ederim.
Bu tür malzemeler genellikle kalın kağıtla birlikte kullanılır. Birkaç farklı tür kağıt kullanarak aralarındaki farkı anlamanız sizin için daha yararlı olacaktır. Genellikle çiziminiz ne kadar küçükse, çizim kağıdınız ve aracınız da o kadar düz ve ince olmalıdır.
Mesela düz kağıt daha detaylı ve küçük nesneler çizme imkânı sunarken kaba kağıt, çizdiğiniz çizgileri hafif kırık göstererek dolgun bir etki verir ve gereğinden küçük çizmenizi önler.
Çizime Başlangıç Olarak
İlk alıştırma olarak geometrik şekiller (daire, kare, üçgen, yıldız, dikey çizgi, yatay çizgi, spiral) çizin. Bununla birlikte temel bilgi olan el ve göz hassasiyetini öğreneceksiniz. Alıştırma sırasında kaleminizin kağıda temas ettiği yere konsantre olmaya çabalayın. Dikkat dağınıklığı çizgilerinizin titremesine ve kaymasına yol açar.
Başarılı çizim için gerekli en temel teknik elinizi kontrol edebilmenizdir. İkinci bir alıştırma için düz dikey çizgilerden oluşan bir kare çizmeyi deneyebilirsiniz, bunu yaparken çizgilerinizin aynı uzunlukta olmasına ve çizgiler arasında eşit mesafe olmasına dikkat etmelisiniz.
Üç Boyutlu Çizimler
Çizdiklerinize derinlik kazandırmak için perspektif veya gölgelendirmeden yararlanmalısınız.
Derinliğe sahip olan üç boyutlu bir nesne çizmek oldukça kolaydır. Bunun için bir kare çizmeniz ardından karenize birbirine paralel üç çizgi ekleyip çizgi uçlarını birleştirmeniz yeterlidir.
Çizimlerinize gölgelendirme ve ton farkı sayesinde üç boyutluluk kazandırabilirsiniz.
Gölgelendirme yapmak için öncelikle kendinize hayali bir ışık kaynağı seçmeniz gerekir daha sonra bu kaynağın cisminize nereden etki ettiğine karar verip parlak alanları ve gölgelendirilecek yerleri belirleyebilirsiniz.
Gölgelendireceğinizi seçtiğiniz alanları hafiften yoğuna olacak şekilde karakalem ile renklendirin, gölgelendirme konusunda kalın uçlu bir kalem kullanmanız (4B, 5B) daha iyi bir sonuç elde etmenizi sağlar. Renklendirdiğiniz alanları yumuşatmak için üzerinden (titizlikle) parmağınızla, bir peçetenin ucuyla veya kulak çubuğuyla geçin. Böylece çiziminiz daha gerçekçi bir görünüme sahip olacaktır.
Sonuç olarak başarılı çizimlerden önceki temel kısmı geçmiş olacaksınız, büyük adımlar atmadan önce bu alıştırmaları tekrarlamak sizin yararınıza olacaktır.
Daha sonraki yazılarda çizim konusunda yavaş yavaş ilerleyeceğiz, okumayı ve siteye başka yazılar için de göz atmayı unutmayın.
Diğer Sanat Yazılarımız:
Sanat Nedir? Sanat Dalları Nelerdir?
Yeni Başlayanlar İçin Ebru Sanatına Giriş
Karakalem Çalışmalarında Gölgelendirme Yapımı
Müzik Tarihindeki 6 Büyüleyici Dönem
Sulu Boya Teknikleri, Yeni Başlayanlar için Ayrıntılı Rehber
Hypasos, yüksekte anlamına gelen “hypsos”un Türkçeleştirilmiş versiyonudur.