Bilim

Bir Girişim Domuzdan İnsana Organ Nakli Yapmayı Planlıyor

Tarih:

Yazar:

Maryland merkezli biyoteknoloji şirketi United Therapeutics, genetiği değiştirilmiş domuzlardan insanlara organ nakline başlamayı planlıyor.

Domuzdan İnsana Organ Nakli Planlanıyor

United Therapeutics’in yan kuruluşu Revivicor‘un CEO’su, “önümüzdeki bir veya iki yıl içinde insanlarla tanışmak istiyoruz” dedi.

Amaç hayat kurtaran organ nakli talebinin bir kısmını karşılamaktır. Her gün, nakil için bekleme listesinde olan 17 Amerikalı ölüyor. ABD Sağlık Kaynakları ve Hizmetleri İdaresi’ne göre.

Bilim adamları 10 yıllardır, diğer türlerden alınan organların, ksenotransplantasyon olarak bilinen, insanlarda hatalı olanların yerini almak için kullanılabileceğinden umutluydu.  Ancak hayvan organları, insanlara nakledildiğinde ani ve şiddetli bağışıklık reaksiyonlarını tetikler.  1984’teki ünlü bir vakada, Kaliforniya’da “Bebek Fae” olarak bilinen bir bebek, babundan bir kalp aldı ancak vücudu organı reddettiğinde bir aydan kısa bir süre sonra öldü.

Revivicor‘daki bilim adamları, 2003 yılında bu bağışıklık reddini engellemek için ilk adımları attı, domuzlarda alfa gal olarak bilinen bir şekeri yapan geni yok etti. Domuz hücrelerinin yüzeyinde bulunan bu şekerin hastalarda reddedilme nedeni olduğuna inanılıyor. 

Ayares, “Bir kalpte veya böbrekte ksenotransplantta göreceğiniz hiperakut red denen erken reddinin çoğu, o alfa-gal şekere karşı insan bağışıklık tepkisinden kaynaklanıyor” dedi.

Yıllar sonra araştırmacılar, insanların yediği diğer hayvanlarda bulunan bu şekerin de nadir görülen kırmızı et alerjisinden sorumlu olduğunu keşfettiler. 

Alfa gal sendromu olarak bilinen bu durum, genellikle kene ısırdığında ve kişinin vücuduna alfa gal ilettiğinde başlar. Bu, daha sonra sığır eti, domuz eti ve kuzu eti gibi kırmızı ete alerjik reaksiyon üreten bir bağışıklık tepkisini tetikler.

Alfa gal

Ancak Ayares, “GM domuz eti üretmek yerine şirketin çabalarını sınırsız organ tedariki yaratmaya odaklıyor” dedi.

Şimdiye kadar, şirketin mevcut test domuzu on genomik modifikasyona sahip ve yakında yapılacak klinik deneylerin bir parçası olacak.

İlerlemelere rağmen, insan hastalarda domuzların organlarını kullanmanın fizibilitesi hakkında birçok soru var.

Ancak Ayares, United Therapeutics‘in yakın zamanda alerjisiz domuz eti üretmeye başlamayı planlamadığını söyledi. Bunun yerine FDA onayını, insan organ donörleri olarak kullanılabilecek daha kapsamlı şekilde genetiği değiştirilmiş domuzlara doğru bir adım olarak görüyor.

ABD‘deki organ nakli sayısı 2019‘da tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşırken, çoğu insan hala zamanında organ nakli yapamıyor. Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanına göre Amerika Birleşik Devletleri’nde 109.000‘den fazla hasta şu anda bir organ almayı bekliyor.

Alfa gal sendromlu kişiler ise, alerjisiz domuz eti için biraz daha beklemek zorunda kalabilir. Ayares, United Therapeutics’in GalSafe domuzlarından domuz eti geliştirme ve pazarlamayla doğrudan ilgilenmeyeceğini, ancak eti müşterilere ulaştıracak üçüncü taraf bir distribütör bulmakla ilgilendiğini söyledi.

Domuz organlarını insanlara nakletmek şüphesiz riskli olacaktır ancak işe yararsa, nakil hastaları için yıllarca süren beklemeyi sona erdirebilir ve potansiyel olarak hayat kurtarabilir.

İlginizi Çekebilir

2 Adımda Telefon Kameranızı Termal Kameraya Çevirin

İngiltere 2 Kilometre Üzerinde Yolculuk Yapabilen Casus Dronları Tanıttı

Marriott Milyonları Vuran Veri İhlali Nedeniyle 18,4 Milyon Sterlin Para Cezasına Çarptırıldı

Kaynak: futurism.com/startup-planning-pig-to-human-organ-transplants-this-year

Yorum Yazın

Hypasos, yüksekte anlamına gelen “hypsos”un Türkçeleştirilmiş versiyonudur.

Exit mobile version