Oyun

Oyuncuların Oyun Oynama Alışkanlıkları: Yaşlılar Gençlere Göre Daha Fazla Oyun Oynuyor

Bu yazıda, oyuncuların yaş aralıklarına göre oyun oynama süreleri ve alışkanlıkları yapılan bir ankete göre derlenmiştir.

Son güncelleme:

Oyun dünyası, Super Mario, Space Invaders ve Pac-Man günlerinden beri oldukça hızlı bir şekilde ilerlemeye ve büyümeye devam ediyor. Günümüzde çevrimiçi ve yüksek çözünürlüklü grafikler ile oyun oynamak hiç olmadığı kadar keyifli ve bir o kadar da sürükleyici bir hal almış durumda. Fakat bu yükseliş gösteren sürükleyicilik, bağımlılık potansiyeli ile de doğru orantılı bir şekilde artış gösteriyor.

Peki, bu kadar sık oyun oynayan kişilerin ortalama yaşı nedir? ExpressVPN tarafından yapılan anket, Y Kuşağı (1980-1990 arası doğanlar) olarak nitelendirilen oyuncuların Z Kuşağındaki (1990-2010) oyunculara oranla kendilerinin oyun oynamaya daha fazla zaman ayırdığını ortaya koydu.

ABD ve Birleşik Krallık‘tan kendini oyuncu olarak nitelendiren 2.000 oyuncunun yanıtlarını içeren bu anket, Y Kuşağındaki oyuncuların düzenli olarak oyun oynamaya daha yatkın olduğunu belirtiyor.

Genç Oyuncular Yaşlı Oyunculara Göre Daha Az Oyun Oynuyor

Z Kuşağı ile kıyaslandığında, Y Kuşağından daha fazla oyuncu her hafta 24 saatten fazla oyun oynadığını söyledi. Ayrıca 30’lu ve 40’lı yaşlardaki oyuncuların %68’i günlük olarak oyun oynamaya yatkın olduklarını söyledi. Bu oran 20’li yaşlardaki oyuncularda %58.

Z kuşağı gece oyun oynama olasılıklarının daha az olduğunu ifade etti. Bu olasılık ise daha yaşlı oyuncular arasında daha yaygın. Y kuşağının %59‘u uyku düzenlerini ya da diğer sorumluluklarını sıkıntıya sokabileceğini bilmelerine rağmen oyun oynadıklarını belirtmiş.

Y Kuşağındaki oyuncuların neden daha sık oyun oynadığına dair birkaç tahminde bulunabilmek mümkün. 

Bu kuşaktaki bireyler oyun endüstrisi ile beraber büyüdü. Bunun yanı sıra oyun dünyasının 8-bit‘ten gerçekçi ve gösterişli oyunlara dönüşümüne de şahit oldular. Oyunlar, 80’lı ve 90’li bireylerin pek çoğu için kişiler ile bağ kurmak, yeni arkadaşlar edinmek ve yorgunluk gidermek için bir seçenek haline geldi.

Z Kuşağı ise mobil cihazlar ve tabletler ile beraber büyüdü ve internet erişiminin olmadığı bir dünya görmedi. Z Kuşağı için oyun oynamak, genellikle gerçeklikten kaçmak ya da yalnızca zaman geçirmek için bir yöntem olmuştur. Ayrıca Y Kuşağı, okul çağında olan gençlere göre daha çok para kazanıyor. Ankete bakıldığında, katılım sağlayan Y Kuşağı oyuncularının üçte biri, tek bir oyun için 50 ile 100 dolar arası para harcamaya hazır olduklarını söyledi. Bunun yanı sıra ankete katılım sağlayan her beş kişiden biri 100 dolardan fazla harcama yapabileceğini söyledi.

Oyuncuların Neredeyse %30‘u Her Zaman veya Sık Sık Oyunları Düşündüklerini Söyledi

Çoğu oyun, oyuncularına zevk ve tatmin duygularından sorumlu olan dopamin hormonunu salgılatmaya çalışır (istisna örneği: Hammer man). Bunun sonucu olarak oyuncular, genellikle oyun alışkanlıkları üzerindeki kontrollerini kaybedip oyun oynayarak daha fazla zaman geçirmeye başlar.

Ankete göre her beş kişiden birinden fazlası oyun oynamak için daha az zaman harcamak istediğini belirtirken, Z Kuşağı oyuncularının %3‘ü, Y Kuşağı oyuncularının %5‘i kendini oyun bağımlısı olarak hissettiğini söyledi.

Oyun bağımlılığının en yaygın belirtilerinden biri, diğer aktivitelere odaklanamamak ve oyun oynamadığınız zamanlarda bile sık sık oyunları düşünmektir. Şaşırtıcı bir şekilde, oyuncuların neredeyse %30‘u çoğu zaman veya sık sık oyunları düşündüklerini söyledi ve neredeyse yarısı oyunlara kıyasla diğer çoğu aktiviteyi sıkıcı bulduklarını belirtti (ancak aynı kişiler kendilerini oyun bağımlısı olarak tanımlamıyor).

%30 çoğu zaman veya sık sık oyunları düşünüyor*

Oyun bağımlılığı, yemek yeme, sosyal etkileşime girme, uyuma ve çalışma gibi temel günlük aktiviteleri ihmal etmeye yol açabilir. Endişe verici bir şekilde, anket katılımcılarının yarısından fazlası, günlük yaşamlarını olumsuz etkileyebileceğini bilmelerine rağmen genellikle oyun oynamaya devam ettiklerini belirtti.

Erkekler, Kadınlara Oranla Oyunlara Duygusal Olarak Daha Çok Bağlanma Eğiliminde

Oyun geliştiricilerin son derece geniş bir kitleye hitap etmesiyle beraber oyuncuların sadece erkek olduğu klişesinin üstesinden gelinmeye başlandı. Ancak yine de erkek ve kadınların oyunları nasıl bir şekilde algılayıp gündelik yaşamlarında taşıdıkları önem bakımından belirgin farklar bulunuyor.

Günümüzde kadınlar, erkeklere oranla daha az oyun oynuyor olmasına rağmen kadın oyuncuların çoğu oyun oynama sürelerini azaltmak istediklerini ifade etti. Aynı zamanda kadın oyuncularda boş vakitlerini oyun oynayarak harcamaktan dolayı pişmanlık duyma oranı erkeklere kıyasla daha yüksek.

Ayrıca, yapılan anket gösteriyor ki, erkekler kadınlara oranla daha çok oyunları arkadaşlarıyla iletişime geçmek için oynuyor.

Yazının sonuna geldik. Sorularınızı ve düşüncelerinizi yorumlar kısmında belirtmeyi unutmayın. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

1 Yorum

Hypasos, yüksekte anlamına gelen “hypsos”un Türkçeleştirilmiş versiyonudur.

Lider Oyun ve Teknoloji Rehberleri Sitesi

Copyright © 2019 - 2025 Hypasos

Exit mobile version