Borsa ve VİOP Arasındaki Farklar Nelerdir?
Terim ve teknik olarak borsa nedir, borsada işlem nasıl yapılır gibi konularda sizlere bilgi vermek gerekirse borsa, temel olarak sermaye piyasasının değişimine işaret eden bugün alınıp satılabilir menkul kıymetler içerisinde döviz, vadeli işlemler ya da benzer opsiyon sözleşmelerinin halka açık şekilde hem alım hem de satın alım işlemlerinin yapıldığı organize piyasa olarak bilinir.
Temelde borsa, değerli kağıt ve tahviller dışında her türlü mal alışverişlerinin yapılabileceği alım satım yapmak isteyenlerin devlet denetimi dahilinde gerçekleştirildiği yerlerden biridir. Farklı bir yorumlama ile bahsetmek gerekirse kurallara uygun şekilde organize edilen piyasada malların alış – veriş işlemi görmesidir. Herkes gibi pek çok insan da borsada bulunmada temel amaç olarak para kazanmayı hedeflemektedir.
Pek çok farklı finansal yatırım ürünlerinin olduğu borsa piyasası içerisinde bono, tahvil, döviz, yatırım fonları, hisse senedi ve emtia gibi pek çok ticari enstrümanlar bulundurarak işlem görmesi olarak tanımlanır. Genelde bu alanda yeterli bilgi sahibi olmayan insanların ilk aklına gelen şey ise borsa denildiğinde hisse senedi olarak canlanır.
Bir diğer yandan ise Viop nedir ve Viopta işlem nasıl yapılır gibi sorular da sorulmaktadır. Borsa ve VİOP arasında ne gibi farklar olduğu da genel anlamda çoğu zaman merak edilmiştir. Bu konulara değinmek gerekirse öncelikle VIOP nedir bundan bahsedelim.
Borsa İstanbul içerisinde hizmet veren VİOP (Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası), sermaye piyasası araçları içerisinde vadeli işlemler yaptırarak kaldıraçlı bir piyasa olarak alınıp satılabilir piyasa olarak tanımlanır. Piyasada bulunan bir malın veya kıymetli göstergeyi belirlenmiş bir ileri tarih içerisinde bugünden anlaşılan fiyattan alma ya da satma gibi işlemler Viop nedir sorusunun doğrudan yanıtıdır.
Pek çok avantajları olduğu söylenen Viop’ta öncelikle işlem yapan ithalatçı, ihracatçı ve yatırımcıların birçoğu reel sektördeki faiz ve kurdan kendini koruyarak bir nevi riskten kendini korumuş şekilde işlem görmektedir.
Benzer şekilde de Viop‘ta sözleşmeler portföy yöneticileriyle paylaşılarak çeşitlendirme ve risklerin etkin bir şekilde de yatırım araçlarına dağıtma imkânı sunularak çeşitlendirilmesi sağlanır. Organize piyasa olarak avantajı olan bu Viop işlemlerde doğru fiyat ve şeffaf işleyiş sayesinde de tüm işlemler belirli kural çerçevesinde gerçekleşmiş olur.
Bir diğer yandan da Viop’ta riskler de bulunur. Örneğin yüksek volatilite olarak bildiğimiz kaldıraç sistemi mevcuttur ve kazanç kadar aynı oranda kayıp riskini de içermektedir. Teminat tanımlama, piyasaya karşı yatırımcılar ters pozisyonda kaldıklarında margin call durumuyla karşılaşmamak adına başarılı teminat yönetimi yaparak bir risk altında olmuş olurlar.
Borsa ile Viop Arasındaki Farklar
Viop ile borsa arasında birbirinden farklı önemli farklar mevcuttur. Bu farkları incelemek istediğimizde de Viop temelde hisse sözleşmeleri almayı ve satmayı amaç edinirken borsada hisse alım ve satım işlemleri gerçekleştirildiği gözlemlenir.
Borsaya göre daha düşük yatırım tutarlarına sahip olan Viop, yeni bir yatırımcısı ile piyasaya girer ve eşsiz fırsatları sizlere verir. Benzer şekilde de hisse senedi yatırımcısı olarak Viop’ta düşük sermaye ve düşük komisyonlar gerçekleşir.
Ancak borsada hisse senedi alım ve satım işlemleri aracı kurumların da dahil olmasıyla beraber çoğu zaman yüksek miktarlarda gerçekleşmesi bekleniyor. Hisse senetlerinde hesap açma yüksek sermaye yatırma gereksinimi ile birlikte olduğu için bu da diğer farklardan biridir.
VİOP kaldıraç sistemi bulunmakta olup daha ciddi bir oranda kazanç elde etmek amacıyla sistemin varlığı sayesinde elde edinebilecek oranlar daha yüksek oluyor. Bu konuda kaldıraç kullanmak aynı zamanda büyük kayıpları da getirdiği bilinir. Borsada hisse senedi içerisinde ise kaldıraç kullanımı bulunmaz. Bu sayede menkul kıymetler borsaları ve aracı kurumlar kaldıraç kullanmadan yatırımcıları yönlendirmekte, buna göre gerekli yönlendirmeleri yapmaktadır.
Hypasos, yüksekte anlamına gelen “hypsos”un Türkçeleştirilmiş versiyonudur.